Vesić: Beograd u Evropu preko Nemačke Tanjug

Objavljeno: 14.05.2019. 09:43 Izmenjeno: 15.05.2019. 13:42

Grad Beograd otvara kancelariju u Briselu koja će lobirati za našu prestonicu, rekao posle razgovora s direktorom Kancelarije Grada Berlina pri Evropskoj uniji Folkerom Leveom zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

foto Tanjug

Leve je tom prilikom izneo iskustva Berlina u radu sa institucijama EU na projektima od gradskog i komunalonog značaja.

Goran Vesić je prilikom posete Briselu, koja je organizovana u saradnji s nemačkom Fondacijom „Konrad Adenauer“, najavio da Beograd planira da osnuje predstavništvo koje bi u sedištu EU lobiralo za gravni grad Srbije i srpske interese.

On je ocenio da će u tom cilju iskustvo nemačkih gradova biti od najvećeg značaja za Beograd.“Delegacija Beograda želi da razgovara s predstavnicima onih velikih nemačkih gradova koji već decenijama rade u Briselu. Želimo da čujemo njihovo iskustvo kako nalaze sredstva za projekte koji su važni za njihove gradove“, kaže Vesić.

Iskustvo Berlina je višestruko interesantno za Beograd. Dva grada, još od potpisivanja sporazuma 1978. godine, veže bratska saradnja. Istovremeno, specifična istorija Berlina, kao svojevremeno podeljenog grada između Istočne i Zapadne Nemačke, u kome su i danas vidljive razlike od ”mentaliteta do arhitekture”, prema oceni Vesića, približila ga je problemimima s kojima se i Beograd suocava.

”Napravili smo dogovor posredstvom Fondacije “Konrad Adenauer“ da predstavnici Beograda provedu šest meseci u kancelariji Saveza nemačkih gradova,ali i u kancelariji Berlina i Frankfurta i nekih nemačkih pokrajina. Za tih godinu dana mi ćemo učiti kako da radimo jer nas nije sramota da učimo od najboljih. Mi smo ovde došli da naučimo i saznamo kako da obezbedimo više novca za naš grad”, kaže Vesić.

Direktor kancelarije pokrajine i grada Berlina pri EU Folker Leve kaže da je posao tog predstavništva da vlastima Berlina približi zakonodvstvo EU i da na najefikasniji način iskoristi evropske fondove za razvoj regiona i grada.

Kao jednu od najvažnijih preporuka za buduću kancelariju grada Beograda, Leve je naveo „sistem umreženosti“, gde se evropski gradovi udružuju u interesne zajednice i tako najbolje predstave svoje ideje i projekte EU.

Kao teme koje su trenutno najaktuelnije u regionalnoj i lokalnij politici EU, navedena su socijalna pitanja, zaštita životne sredine i nove tehnologije, bezbednost na javnim mestima, ali i balans između slobode i solidarnosti.

Zamenik gradonačelinika Beograda Goran Vesić rekao je i da će kancelarija Beograda i posle obuke kadrova i početka rada nastaviti tesno da sarađuje s nemačkim kolegama u Briselu.“Naša odluka je da Beograd u Evopu ide preko Nemačke. Mi ćemo i tokom rada kancelarije Beograda u Briselu tesno sarađivati s nemačkim kancelarijama koje su veoma uticajne i bogate iskustvom kako doći do sredstava koja će biti korisna za Beograđane”, zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana