Vernici neće moći da celivaju patrijarha, ni kovčeg Tanjug

Objavljeno: 20.11.2020. 21:14 Izmenjeno: 21.11.2020. 09:53

Telo patrijarha Irineja biće uneto u Sabornu crkvu u subotu oko 8.30 i izloženo za vreme liturgije povodom slave te crkve, nakon čega je planiran kratak pomen, a onda bi telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save, gde će građani moći da se oproste od patrijarha, bez celivanja.

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11:30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, rekao je sveštenik Dragan Šovljanski za RTS.

„Za 12:30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save nad telom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom“ rekao je Šovljanski.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja.

On je napomenuo da u skladu sa preporukama Kriznog štaba i svih epidemioloških mera, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

„Sav narod će moći da uđe na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđe na nekoliko metara od tela, da se pokloni i ponovo da izađe napolje“, napomenuo je sveštenik.

Pozvao je sve vernike da nose maske, da se ne zadržavaju previše i ne prave gužve.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju nakon liturgije i opela, u kripti hrama Svetog Save.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana