Veliki broj kulturnih dešavanja tokom jeseni u Beogradu Beoinfo

Objavljeno: 07.08.2018. 19:25 Izmenjeno: 08.08.2018. 22:02

Tokom narednih nekoliko meseci Beograd će biti domaćin brojnih kulturnih manifestacija među kojima se izdvajaju Oktobarski salon, Beogradski džez festival, BITEF i Sajam knjiga, najavila je sekretarka za kulturu Ivona Jevtić gostujući na Televiziji Kopernikus.

Ivona Jevtić je podsetila da će nakon kratkotrajnog zatišja karakterističnog za period godišnjih odmora, sezona kulturnih dešavanja biti veoma dinamična i kvalitetna.

– Od 1. septembra pozorišta kreću sa radom i do kraja godine Beograđane i goste našeg grada očekuje 25 do 30 premijera u 11 beogradskih pozorišta. U toku su pripreme za Oktobarski salon, koji počinje 15. septembra i trajaće mesec dana. Oktobarski salon je od prošlog izdanja bijenalnog karaktera, a ove godine očekujemo umetnike iz 60 zemalja, uključujući i Joko Ono. Od velikih manifestacija tu je i Beogradski džez festival, koji u poslednjih nekoliko godina beleži rast broja posetilaca, pa je pre par godina imao tri do četiri hiljade posetilaca, a prošle godine dospeo na brojku od 17.000.  Organizacija i kvalitet muzičara koji gostuju napreduju iz godine u godinu, a izvršna produkcija ostaje u rukama „Doma omladine“ – rekla je Ivona Jevtić i podsetila da je nedavno ponovo otvoren Muzej u Mladenovcu, koji je u potpunosti rekonstruisan sredstvima Grada Beograda, Ministarstva privreda i opštine Mladenovac.

Prema njenim rečima, 13. septembra Beograđane očekuje sjajan koncert na otvorenom, na kojem će nastupati kralj afričkog ritma Femi Kuti i Makedonska filharmonija. U narednom periodu, navela je sekretarka za kulturu, očekuje nas i 50. BEMUS i već sada možemo da najavimo da će festival otvoriti Najdžel Kenedi.

– Prošle godine Sajam knjiga je posetilo preko 200.000 ljudi i nema razloga da ne budemo optimisti i pred ovogodišnji. Na prošlogodišnjem sajmu počasni gost bila je Kraljevina Maroko, a imali smo i „Dane Maroka“ na Kalemegdanu. Saradnja sa Kinom je standardno na visokom nivou, pa bi ove godine u novembru trebalo da predstavimo Beograd i Srbiju u Pekingu. Ne bi trebalo zaboraviti ni BELEF, na kojem smo imali priliku da slušamo svetsku zvezdu, bluz-gitaristkinju Anu Popović. Na inicijativu predsednika Republike Aleksandra Vučića od ove godine postoji manifestacija „Svesrpski dečji sabor, u koju su uključena deca iz dijaspore. Sutra nas očekuje dolazak kineske delegacije od 50 članova, koju će dočekati gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, zajedno sa predstavnicima Gradske uprave. Sekretarijat za kulturu je ove godine pomogao 500 udruženja koja će u saradnji sa opštinama realizovati projekte sa kojima su konkurisali. Uz podršku premijerke Ane Brnabić održan je „Svetski kongres teatrologa“,  sa učesnicima iz oko 60 zemalja – istakla je Ivona Jevtić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana