Velikan srpskog vazduholovstva Tadija Sondermajer dobio bistu u Beogradu Beta, Studio B

BeogradBeograd Pocetna 17. 06. 2017. 20:14:51

Povodom brojnih jubileja u istoriji srpske avijacije koji se obeležavaju ove godine, danas je u Beogradu otkrivena bista Tadiji Sondrmajeru (1892-1967) velikom srpskom i jugoslovenskom pilotu, prvom školovanom vazduhoplovnom inženjeru, osnivaču i direktoru Aeroputa čiju je tradiciju nastavila nacionalna aviokompanija Er Srbija.

Bistu u parku na uglu Palmotićeve ulice i Koste Stojanovića otkrili su i na nju položili vence gradonačelnik Siniša Mali, direktor Er Srbije Dane Kondić i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov, kao i predstavnici Udruženja linijskih pilota.

„Sadašnji trenutak splet je mnogih dogadaja iz naše avijatičarske istorije na koje smo ponosni, obeležavamo pet decenija od smrti velikana srpskog vazduhoplovstva Tadije Sondrmajera, ali i 90. godišnjicu osnivanja prve srpske avio kompanije, ‘Aeroput’, čiju tradiciju nastavlja danas nacionalna kompanija Er Srbija regionalni lider vazdušnog saobraćaja“, rekao je predsednik Udruženja linijskih pilota Velimir Isaković.

Isaković je naveo da je bista otkrivena i u sklopu obeležavajna 105 godina školovanja prvih srpskih pilota u Francuskoj, 95 godina Srpskog Aerokluba, 90 godina prvog srpskog interkontinentalnog leta Pariz-Bombaj-Beograd i više od pola veka postojanja Udruženja linijskih pilota Srbije.

Isaković izrazio zadovoljstvo što se Udruženje, zajedno s Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, nacionalnom aviokompanijom i Gradom izborilo da srpski vazduhoplovni velikani zauzmu važno mesto na mapi glavnog grada.
Otrkivanju biste prisustvovali su i Sondermejerovi potomci, predstavnici Er Srbije i Skupštine grada Beograda.

Danas je i na zgradi u Uzun Mirkovoj, u kojoj je Aeroklub, otkrivena spomen ploča Tadiji Sondermajeru i Arčibaldu Rajsu.

Sondermajer bio jedan od osnivača Aerokluba Jugoslavije i jedan od pionira vazduhoplovnog sporta u Srbiji.

Udruženje linijskih pilota najavilo je da će projektom „U čast srpskih vazduhoplovnih velikana“ naredne godine raditi na uredjenju prostora oko spomenika Edvarda Rusijana i podizanju spomenika Aleksandru Deroku.

3 Responses to “Velikan srpskog vazduholovstva Tadija Sondermajer dobio bistu u Beogradu”

  1. mile каже:

    A šta mislite o bisti Kosti Stojanoviću (po njemu se i zove ta ulica; tu su on i njegovi sinovi živeli – https://sr.wikipedia.org/srhttps://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B ) – njega bi svakako trebalo pamtiti i zapamtiti? Međutim, a ko to beše – pitaju se naši (polu/neobrazovani) današnji sugrađani. Da li možda za tu nesporno značajnu ličnost (Tadiju) postoji i neku drugo i primerenije mesto – pade mi na pamet Airpot City na Novom Beogradu ili nešto tome slično?

  2. Vjera Kanjova каже:

    Mislim da bi pravda bila zadovoljena ako bi se očuvalo sećanje na DUŠANA NEDOKLANCA u vidu imena ulice,spomen ploče ili biste u Beogradu.Dušan Nedoklanac bio je jedan od pionira jedriličarstva u Kraljevini Jugoslaviji ,pripadnik poznate grupe jedriličara „Deveti“,vrsni pilot i učitelja bezmotornog letenja,student Tehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta,konstrukter jedrilica,propagator jedriličarstva koji je časno položio svoj mladi život u 28-moj godini na Banjici prilikom otvaranja nove jedriličarske sezone .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti