Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i Cvijanović tanjug

Objavljeno: 11.04.2022. 17:08 Izmenjeno: 11.04.2022. 17:08

Ministarka spoljnih poslova Britanije Liz Tras rekla je da „njih dvoje namerno podrivaju teško stečen mir u BiH“.

Velika Britanija uvela je sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog, kako se navodi na sajtu britanske vlade, „njihovih destabilizatorskih aktivnosti u BiH“.

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Britanska vlada navodi da „ohrabreni ruskim podrivanjem međunarodnog sistema, Dodik i Cvijanović su iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi se zalagali za, defakto, secesiju Republike Srpske, što je direktno u suprotnosti sa ustavom BiH“.

Dodaje se da „retorika Dodika i Cvijanović preti da podrije 26 godina teško zadobijenih mira i stabilnosti, kao i Dejtonskog sporazuma, kojim je završen rat 1995. godine“.

„Dodik je vršio akcije kojima je povlačio RS iz ključnih državnih institucija, koristeći opasnu, nacionalističku retoriku podele, podrivajući domaći i regionalni mir. Ohrabrivao je etničku mržnju i negirao genocid“, kaže se u saopštenju.

Za Cvijanović se navodi da je je koristila svoju poziciju da podnese zakone u RS „kojima nastoji da prenese državne nadležnosti na entitetski nivo“, kao i da je „javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici“.

„Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je pretnja za stabilnost i bezbednost celog Zapadnog Balkana. Sa ovim jakim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti smatrati odgovornim“, rekla je Tras.

Dodik:Ne brinem zbog sankcija Velike Britanije

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da ga ne brinu mnogo sankcije Velike Britanije, koja, kako je rekao, nikada nije imala dobre namere prema Srbima i Republici Srpskoj.

Dodik je za sankcije Velike Britanije rekao da su „smešne“.

„Nemam nikakvu imovinu u Velikoj Britaniji i nisam tamo bio deset godina“, kazao je Dodik, prenela je RTRS.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana