Većina zemlja EU ima zabrinjavajuće trendove širenja COVID 19 Tanjug

Objavljeno: 25.09.2020. 11:19 Izmenjeno: 25.09.2020. 11:19

Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraze kategorizaovao je zemlje EU u grupe sa „stabilnim“ odnosno „zabrinjavajućim“ trenovima kada je reć o proceni rizika od COVOD19.

Grupe su definisane ne osnovu broja novozaraženih, posebno među strarijima od 65 godine i stopi smrtnosti u poslednje dve nedelje.

Grupa zemlja sa ”stabilnim trendom” trenutno uključuje Kipar, Finsku, Nemačku, Grčku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Poljsku i Švedsku. U ovim zemljama se ukupna verovatnoća infekcije procenjuje kao mala, a zbog malog udela slučajeva kod starijih osoba i trenutnog malog udela teških slučajeva i niskih stopa prijavljivanja smrti, uticaj bolesti na celu populaciju se ocenjuje kao nizak.

Grupa zemlja sa ”zabrinjavajućim trendovima” uključuje sve preostale zemlje EU i Veliku Britaniju. U Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti navode da u ovim zemljma, zbog velikom obima prenosa infekcije, nefarmaceutske intervencije nisu bile efikasne, a da je ukupna verovatnoća zaraze vrlo velika.

Zemlje sa ”zabrinjavajućim trendovima” dele se i u dve podgrupe, one sa ”umerenim” i ”visokim rizikom” za celu populaciju.

Umereni rizik se konstatuje za one zemlje u kojima se prijavljuju visoke i rastuće stope novoinficiranih zbog visokih stopa testiranja, a infekcija se prvenstveno dešava kod mladih, sa malim udelom teških slučajeva. Ova podgrupa uključuje Austriju, Belgiju, Dansku, Estoniju, Francusku, Irsku, Luksemburg, Holandiju, Norvešku, Portugal, Slovačku, Sloveniju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraze upozoravjaju da poslednji podaci govore da se epidemiološka situacija pogoršava u većini zemlja koje sve već nalaze u zabrinajvajućoj grupi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana