Većina zahteva za vrtiće u pet opština Beoinfo

Objavljeno: 06.05.2019. 14:42 Izmenjeno: 06.05.2019. 14:42

U naredne dve nedelje upisne komisije 17 beogradskih predškolskih ustanova rangiraće oko 19.000 zahteva pristiglih za mesto u vrtićima, nakon čega će 20. maja biti objavljene preliminarne liste dece koja su dobila mesto, izjavio gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Gak  je precizirao da se upisne komisije vode opštim kriterijumima kojima je određeno ko ima prioritet, ali i podkriterijumima koje ima svaka ustanova pojedinačno.

– Proces rangiranja je transparentan, pravila su jasna, a s obzirom na blagi pad broja zahteva u odnosu na nekoliko proteklih godina, te uz veći broj slobodnih mesta i nastavak saradnje sa privatnim vrtićima, ove godine realno je da Beograd konačno nema listu čekanja za decu koja imaju prioritet pri upisu – rekao je Gak.

On je rekao da će analize pokazati na kojim opštinama su dodatna mesta najpotrebnija i istakao da je u pet ustanova sa najvećim brojem zahteva stiglo 57 odsto ukupnog broja podnetih prijava.

– Skoro 11.000 zahteva nose samo Novi Beograd, Zemun, Voždovac, Čukarica i Zvezdara – rekao je Gak.

On je dodao da je Opština Novi Beograd primila 2.617 zahteva, Zemun 2.175, Voždovac 2.041, Čukarica 2.029 i Zvezdara 1.865.

Gak je poručio roditeljima čija deca ne budu na preliminarnoj listi da je dalji proces podnošenja žalbi do 29. maja.

– Nakon što ih komisije razmotre, konačne liste upisane dece biće objavljene 7. juna – rekao je Gak.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu istakao je da imajući u vidu nastavak saradnje sa privatnim vrtićima u kojima Grad Beograd trenutno subvencioniše boravak oko 17.500 mališana, kao i planove grada za izgradnju novih vrtića, nema mesta panici da li će biti dovoljno mesta.

– Bitno je da smo premašili 70 odsto dece upisane u vrtiće, tako da dalji rast broja dece neće biti toliko veliki kao poslednjih pet godina kada smo dostigli zacrtane ciljeve – zaključio je Gak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana