Važno je da Srbija ima stabilnu politiku tanjug

Objavljeno: 28.09.2022. 13:08 Izmenjeno: 01.10.2022. 11:39

Put Srbije je težak i trnovit,

foto tanjug

 

Obratiću se građanima u subotu, 8. i tada ćemo govoriti o svim našim potezima i merama i o tome kakvu ćemo politiku da vodimo u narednom periodu, od petka imamo važne sastanke.

Važno je da Srbija ima stabilnu politiku, izdržali smo 210 dana, to niko nije očekivao, put Srbije je težak i trnovit, teško ga je pronaći, ali to je put koji vodi računa o interesima Srbije.

Kazao je da će tada obavestiti građane i kada je reč o platama i penzijama za građane i, kako je rekao, drugim akcijama koje će država preduzeti.

„I šta su naše mere za uštedu energije i kako da “prezimimo“ i jesen i zimu i šta sve treba da uradimo i kakvu ćemo politku da vodimo u narednom periodu, imajući u vidu šta se sve dešava“, rekao je Vučić.

 

Srbija neće i ne može da prizna očekivanu odluku ruske Dume

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da Srbija ne može i neće da prizna očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi u sastav Rusije.

„Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja“, istakao je Vučić.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je reč o KiM već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

Ja se ne borim za Putina ni Bajdena, već za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se on ne bori ni za Vladimira Putina, ni za Džozefa Bajdena, već za građane Srbije i državu Srbiju, i da ga ne ineteresuje šta imaju da mu poruče strani lideri, već da gleda da u ovim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru.

Vučić je, na pitanje od koga dolaze pritisci, o kojima se može čuti u medija sa nacionalnim frekvencijama, odgovorio da je dovoljno pogledati nekeod njih da bi se video koliki je svakodnevni i ogroman pritisak na naše rukovodstvo.

„Ne borim ni za Putina, ni za Bajdena. Ni za koga. Borim se za ove divne ljude u fabrici u Inđiji, za svakoga od vas, za sve građane Srbije, za ovu zemlju. Baš me briga za sve strane lidere, za sve šta imaju da poruče Srbiji, gledam da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru“,poručio je on.

Osvrnuo se i na reči bivša nemačka kancelarka Angela Merkel rekla „o danu posle“, jer taj dan, kako je rekao, ne postoji.

„Neko mora da gleda šta ćemo sutra kada bude mir, da li smo sačuvali svoje pozicije, da li smo uspešno odbranili naše interese ili nismo. Postoje brojni pritisci i oni će se umnožavati. Rekao sam mnogo puta da će posle 15.septembra biti nepodnošljivi“, dodao je Vučić.

Kazao je da očekuje da će posle svih razgovora koje će imati narednih dana moći više da govori građanima o tome.

Kada uzmete nešto što je potpuno nevažno, jedan birokratski dokument (plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije) bez suštinske snage da ga iskoristite kako je to učinjeno u mnogim medijima za brutalan i žestok napad na Srbiju, kako je dodao, onda shvatite da su ti mediji politički instrument.

„Kada budu govorili sledeći put o nezavisnosti medija, samo ću da podsetim na te primere iz Vašingtona i Brisela. Petnaest minuta posle njihovih reči (reakcija na plan) objavljuju najprljaviju propagandu protiv Srbije, a da nisu pročitali ništa. Ali to govori da imaju sve manje strpljenja, da je nervoza sve veća“, rekao je on.

Vučić je ukazao da očekuje da će kod nas sve grupe za pritisak sada biti angažovane – deo medija i političkih stranaka, koji su plaćeni, i to i za jednu i za drugu stranu.

„Za nas koji nismo plaćeni od stranaca ostaje da vodimo brigu o Srbiji i njenim interesima“, poručio je Vučić.

Na dodatno pitanje od koga dolaze pritisci on je kazao da odgovara precizno i da zna dokle može da ide, a da ne naškodi zemlji.

Ako budem na Samitu u Pragu iznosiću stavove Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Inđiji da će se tek videti ko će sve biti prisutan na prvom Samitu evropske političke zajednice u Pargu, ali da će on ukoliko bude prisustvovao iznositi stavove Srbije.

Kako je naglasio videće se šta će sve da se dešavati uoči skupa u Pragu 6. oktobra.

„Videćemo sve. Ako budem prisustvovao iznosiću stavove Srbije, ali videćemo stvari se danas menjaju neverovatnom brzinom“, rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanja novinara sta ocekuje od Samita u Pragu i kakav uticaj ocekuje da bi ta inicijativa mogla da ima na Srbiju i Zapadni Balkan, nakon svečanog otvaranja novog proizvodnog pogona fabrike Grundfos u Inđiji.

Naveo je da će na samitu biti prisutna 41 zemlja među kojima su Ukrajina, Gruzija, Jermenija, Azerbejdzan, 27 zemalja EU, kao i ceo Zapadni Balkan, gde se Kosovo računa kao šesta zemlja.

„Oni Kosovo računaju kao šestu zemlju Zapadnog Balkana, a mi samo kao entitet, a svakako ne državu“, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je to ono sa čime će Srbija morati da se suoči u svetlu sve većih sukoba zmeđu Grčke i Turske, Jermenije i Azerbejdzana i sve većih problema u svetu.

Podsetio je da je za 3. i 4. zakazan savet Ruske Federacije koji će verovatno doneti odluku o pripajanju ovih teritorija Ruskoj Federaciji.

„Predstoje nam težak 5., pa me baš interesuje kako misle da započnu proceduru o prijemu Kosova baš dan ili dva posle toga, kada vidite da već imate i Škodsku, i Kataloniju koji se pozivaju na kosovski presedan“, rekao je predsednik.

On je kazao da je nažalost bio u pravu kada je o tome ranije govorio i ocenio da će pritisak i nervoza po pitanju problema Kosova nastaviti da raste.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana