Vasiljević:Pripreme za realizaciju Deklaracije već počele Tanjug

Objavljeno: 11.10.2019. 09:54 Izmenjeno: 11.10.2019. 14:04

Savetnica za medije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević izjavila je da su tehničke pripreme za realizaciju Deklaracije o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu, koju su u Novom Sadu potpisali lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, već počele.

Ona je gostujući na Televiziji Prva rekla da će naredeni sastanak lidera tri zemlje o protokolu biti održan 10. novembra na Ohridu, na kome će se predstaviti šta je sve u vezi sa deklaracijom učinjeno.

„Imaju zadatke da reše određene stvari, poput otvaranja granica do 2021. godine, donošenje propisa za tržišne inspekcije i protok robe i kapitala, nekoliko bilateralnih stvari“, rekla je Vasiljević.

Ona je podsetila da je inicijativa za jedan ovakav dokument potekla od predsednika Srbije Vučića, zbog čega je i prvi sastanak održan u Srbiji, a Novi Sad je izabran kao buduća evropska prestonica kulture.

„Videli ste njegovu želju (predsednika Vučića) za regionalnim inicijativama i da ekonomija nadvlada politiku i konačno počnemo da se bavimo sami sobom. Na večeri u Novom Sadu su do detalja ustanovljeni principi i bitne tačke koje su se sutradan našle u deklaraciji“, rekla je Vasiljević.

Govoreći o sastanku, ona je kazala da su trojica lidera za tri sata uspela da se dogovore o nečemu o čemu drugi nisu za 30 godina.

„Pozvali smo i ostale lidere Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi i nadamo se da će do 10. novembra na Ohridu biti još neko od lidera koji će se pridružiti, jer to je nešto na čemu treba raditi ako mislite na budućnost svog naroda“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, „mali Šengen“ nije zamena za EU, ali je dobra poruka.

„Ovo nije zamena za EU, nova mala EU, već grupa zemalja, odnosno region koji želi da učini nešto za njega, kako bi bio prihvaćen u EU“, rekla je Vasiljević.

Kako je dodala severnomakedonska i albanska strana predložile su i da se festival Bregzit nakon Hrvatske, Bugarske i Crne Gore preseli i u te dve zemlje, što će, kako je rekla, biti još jedan način da se promoviše region.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 7°C

Delimično oblačno

Subota
Moguća kiša

Max: 16°C
Min: 6°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana