Varhelji:Saradnja sa Zapadnim Balkanom geostrateški izbor EU tanjug

Objavljeno: 17.06.2022. 11:20 Izmenjeno: 17.06.2022. 11:22

Dodaje da je EU uključila Zapadni Balkan u evropski sigurnosni program za hranu i mehanizam za odgovor za koordinaciju sigurnosti hrane.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je  da je Zapadni Balkan prioritet za EU i da će Brisel pružiti punu podršku kako zemlje regiona ne bi morale da zavise od ruskih energenata.

Varhelji je, na panelu u okviru Prespa foruma na Ohridu, u snimljenoj poruci, kazao da su trenutno teška i izazovna vremena za ekonomiju i ukazao na to da je negativan uticaj na privredu prvo imala pandemija virusa korona, a zatim i rat u Ukrajini.

„Posledice tog rata su vidljive i van Ukrajine i u celom regionu i to kada je reč o nebezbednosti, ceni energenata… Izazovi sa kojima smo suočeni su globalni“, kazao je Varhelji.

Ističe da Zapadni Balkan ne mora da zavisi od ruske nafte i gasa i kaže da je jedan od načina za to učešće u energetskoj platformi EU.

„Glavni instrument za podršku je ekonomska investiciona platforma za Zapadni Balkan, koja će imati na raspolaganju 30 milijardi evra za sledećih sedam godina. Time može da se poveća BDP u regionu za 3 odsto do 2027. i da se ubrzaju integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU“, kazao je Varhelji.

Kako kaže, implementacija tog plana je već u toku, odnosno postoji 21 investicioni projekat u planu čija je celokupna vrednost 3,2 milijarde evra sa 1,1 bespovratnih sredstava iz IPA fondova.

„Verujemo da se sa ovim planom krećemo u dobrom pravcu i da ćemo napraviti naše ekonomije zelenije i digitalnije. Ovo će pomoći u nezavisnosti od ruskih energenata. Plan će dati mogućnost da mladi, žene i ranjive kategorije društva naprave naše ekonomije i društva otpornijim“, kazao je.

Ističe da se tu neće stati i navodi da se radi na saradnji sa partnerima u regionu i internacionalnim institucijama u otkrivanju novih projekata koji će moći da dovedu do novih mogućnosti za ljude i privredu na Zapadnom Balkanu.

„Saradnja sa partnerima sa Zapadnog Balkana je geopolitički i geostrateški izbor EU. Zapadni Balkan pripada Evropi, lideri EU daju podršku evropskoj perspektivi Zapadnom Balkanu“, navodi.

Osvrćući se na godišnjicu potpisivanja Prespanskog sporazuma, Varhelji ističe važnost toga što su prevaziđene nesuglasice između Grčke i Severne Makedonije i dodaje da EU poziva i Bugarsku da isto učini kad je reč o deblokiranju početka pregovora sa Skopljem.

Brnabić: Za opšti napredak potrebna integracija regiona u EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je , na Prespa forumu na Ohridu, da je za opšti napredak regiona neophodno da se Zapadni Balkan integriše u Evropsku uniju.

Brnabić je istakla da su dva ključna pirioriteta Srbije ulazak u Evropsku uniju i saradnja sa zemljama regiona, ukazujući na značaj inicijative „Otvoreni Balkan“.

Premijerka je na panelu „65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana?“ ocenije da to još uvek nije slučaj i da ne može biti opšteg razvoja i napretka bez integracije Zapadnog Balkana u Uniju.

Ona je istakla i da Srbija gradi puteve kako bi unapredila transport robe, ali i protok ljudi i kapitala, kako autoputem ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, tako i gradeći autoput ka Crnoj Gori i BiH.

„Kada Srbija dobije novu vladu, pitanje broj jedan biće pitanje energetike i energetske snabdevenosti, kao i izgradnja interkonektora sa Severnom Makedonijom i gasna povezanost sa Grčkom i Bugarskom“, rekla je Brnabić.

Premijerka je, odgovarajući na kritike da inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije usklađena sa Berlinskim procesom, rekla da je upravo suprotono, jer je ta inicijativa, koja treba da olakša život građanima ovog regiona, ali i olakša privrednu saradnju, transport, u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što danas učestvuje na panelu u okviru Prespa foruma, dodajući da joj je čast što je u gostima kod svojih prijatelja.

Na Ohridu su se okupili lideri Zapadnog Balkana, kako bi razgovarali o unapređenju odnosa i političkih dijaloga između zemalja regiona, kao i integraciji ovog dela Evrope u EU.

Osnovna tema ovogodišnjeg foruma je „Izgradnja budućnosti Zapadnog Balkana u modernoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi“.

Prespa forum pokrenut je prošle godine kao okvir za izgradnju poverenja i političkog dijaloga između zemalja Zapadnog Balkana, a vlasti u Skoplju označile su manifestaciju i kao platformu za zaštitu i promociju političkih sporazuma.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana