Vanredne kontrole toplana i kotlarnica- ministarka u Nišu Tanjug

Objavljeno: 01.11.2021. 14:38 Izmenjeno: 01.11.2021. 14:38

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujovic obišla je EI Metal, jednu od jedinica nekadasnjeg privrednog giganta Elektronske industrije Niš, gde je u toku čišćenje industrijskog otpada zaostalog iz proizvodnje

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZASTITE ZIVOTNE SREDINE/ SRÐAN BOSNIC/ nr

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da će od danas republički inspektori zaštite životne sredine zajedno sa inspekcijom Grada Beograda krenuti u zajedničke vanredne kontrole da bi utvrdili da li firme i ustanove u Beogradu preduzumaju sve propisane mere da ne bi dolazilo do prekoračenja emisija zagađujućih materija u vazduh, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Gradski inspektori će uz koordinaciju republičkih krenuti u vanredne kontrole na teritoriji prestonice. Nadzor će se raditi u gradskim toplanama i ustanovama koje imaju sopstvene kotlarnice, a za koje je nadležna lokalna samouprava“, pojasnila je ministarka.

Dodala je da je cilj zajedničkih kontrola da se osigura poštovanje Zakona o zaštiti vazduha.

„Republički inspektori su u proteklih mesec dana obavili oko 20 kontrola u firmama i ustanovama kako bi se unapredio kvalitet vazduha, a dobra vest je da uglavnom nisu utvrđene veće nepravilnosti“, rekla je Vujović.

Ministarka je podsetila da su početkom godine usvojene izmene i dopune Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh, kojom su prvi put obuhvaćeni objekti čija delatnost ima uticaj na aerozagađenje.

„Budući da se ranije veliki broj pritužbi građana odnosio na mala postrojenja koja su izvor zagađenja, novom uredbom je kontrola tih objekata u nadležnosti inspekcije za zaštitu životne sredine“, rekla je ona.

Dodala je da su obuhvaćena i postrojenja za direktno grejanje, sušenje ili drugi način obrade predmeta i materijala, poput peći za ponovno zagrevanje ili za termičku obradu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujovic obišla je EI Metal, jednu od jedinica nekadasnjeg privrednog giganta Elektronske industrije Niš, gde je u toku čišćenje istorijskog otpada zaostalog iz proizvodnje. Ministarka Vujović obišla je ovo preduzeće zajedno sa gradonačelnicom Niša, Draganom Sotirovski

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana