Vanredna odbrana kod kule Nebojša, u Sopotu i Mladenovcu

Objavljeno: 07.03.2016. 11:03 Izmenjeno: 07.03.2016. 11:03

Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša i na rekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot, rekao je direktor Beogradvoda Vladimir Batalović.

„To ne znači da došlo do izlivanja, samo je stepen pripravnosti podignut na vanredni nivo, što znači dežurstvo 24 sata“, rekao je Batalović.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Beograda nema većih problema na velikim rekama, Savi i Dunavu, gde važi redovna odbrana, sem u zoni kule Nebojša.

Problem, kako je naveo, predstavljaju bujični vodotoci na široj teritoriji grada, kao što su Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u Sopotu i Mladenovcu gde je proglašena vanredna odbrana. Za sad nema opasnosti ni u Obrenovcu i Lazarevcu.

Povišeni vodostaji su na Peštanu, Ljigu, Kolubari i Tamnavi, ali i dalje u granicama ispod redovne odbrane od poplava. „Nadamo se da će taj talas proći pre nego što sledeha kiša padne“, rekao je Batalović i dodao da bi, prema prognozi RHMZS, kiša mogla da pada popodne, večeras i eventualno sutra ujutru, nakon čega sledi razvedravanje i prestanak padavina. 

 

Vesić: Ne očekuju se veći problemi u prestonici

Prati se vodostaj reka u Beogradu, a dobra vest je da su velike reke mirne i da se ne očekuju veći problemi u prestonici, rekao je gostujući u jutarnjem programu Studija B gradski menadžer Goran Vesić.

On podseća da zbog povećanog vodostaja vlasnici plovnih objekata treba da ih obezbede. Vesić napominje da nema mesta panici i ističe da je dosta urađeno na pročišćavanju korita Kolubare i Tamnave i da su obnovljeni nasipi.

 

Obrenovac – pod budnim okom nadležnih

Za sada nema opasnosti od izlivanja reka u Obrenovcu, osim reke Peštan, koja je pod budnim okom nadležnih, rekao je predsednik opštine Miroslav Čučković.

„Reka Peštan dolazi iz pravca Aranđelovca, a imamo vesti da su tamo bujični tokovi podivljali i to može predstavljati opasnost po nas, pre svega u selima Poljane i Konatice. Tamo su predstavnici Sektora za vanredne situacije i opštinskog štaba, kao i građevinske mašine, kako bismo odmah reagovali ako reka izađe iz korita“, naveo je.

Čučković kaže da su Sava i Kolubara u stagnaciji, a da bujični tokovi Baričke reke, Marice, Trstenice i Tamnave miruju, bez tendencije porasta i pretnje po okolinu.

Navodeći da u Obrenovcu od jutros nije bilo kiše, Čučković dodaje da je RHMZS najavio da će padavine biti između 10 i 30 litara, što je i do deset puta manje nego u maju 2014. godine.

Čučković je rekao i da će u 12 sati zasedati Štab za vanredne situacije opštine Obrenovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana