Vakcinacija studenata u Studenjaku i „Karaburmi“ Tanjug

Objavljeno: 22.03.2021. 11:07 Izmenjeno: 23.03.2021. 09:57

Vakcinacija studenata na punktovima u studentskim domovima širom Srbije počinje danas, a studenti u Beogradu mogu da se vakcinišu u Studentskom gradu u Novom Beogradu i u studentskom domu “Karaburma“.

Osim na ta dva punkta studenti od ranije mogu da se vakcinišu i u Studentskoj poliklinici, gde je do sada vakcinu primilo oko hiljadu studenata.

Direktor Studentskog centra u Beogradu Goran Minić rekao je da će ta ustanova ukoliko bude potrebno staviti na raspolaganje i ostale objekte, kao i da će vakcinaciju sproviditi timovi iz Studentske poliklinike.

“Osim na ova dva punkta, studenti mogu da se prijave za vakcinaciju i u upravama svih domova ili u studenstkim savezima i udruženjima u okviru domova“, rekao je Minić novinarima u Studentskom gradu, gde se očekuje da će u toku dana biti vakicinisani prvi studenti.

On je naveo da će danas početi i anketiranje studenata o zainteresovanosti za vakcinaciju i pozvao ih da se vakcinišu u što većem broju i, kako je rekao, pokažu odgovornost prema svom i zdravlju drugih ljudi.

Minić je kazao da je epidemiološka situacija u domovima u Beogradu, čiji je kapacitet 10.500 mesta, stabilna i da je oko 0,2 odsto studenata u kolektivnom smeštaju pozitivno na virus korona, ali da su svi u stabilnom stanju.

Dodao je da u domovima boravi oko 6.500 studenata, ali da taj broj varira iz dana u dan.

“Veći broj studenata je stalno u domovima, dok ostali borave samo dok imaju obaveze na fakultetima. S obzirom da je u toku online nastava, nismo očekivali da ćemo imati toliku popunjenost kapaciteta, ali studenti su prepoznali domove kao bezbedno mesto za život“, naveo je Minić.

V.d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd Marija Obradović rekla je da se do sada oko 22 odsto studenata prijavilo za vakcinaciju i da će im biti dostupne sve vakcine kao i svim građanima Srbije.

“Danas je vakcinacija Sinofarm vakcinom, u sredu će biti Fajzerova. Jedino nemamo uslova za Sputnjik V vakcinu koja zahteva nižu temperaturu čuvanja“, rekla je Obradović.

Podsetila je da je u toku vakcinacija studenata na punktu u Studentskoj poliklinici, kao i da je ranije sprovedena vakcinacija u studenstkom domu “Mika Mitrović“ gde su smešteni studenti sa posebnim potrebama.

Student biohemije Nenad Drulović, smešten u Studenstkom gradu, kaže da se prijavio za vakcinaciju protiv virusa korona jer smatra da je vakcina civilizacijska tekovina i da je neophodno da što veći broj ljudi primi cepivo u najkraćem roku.

Kako kaže, izbor vakcine mu nije važan, a primiće onu koja bude na raspolaganju jer veruje da su sve bezbedne.

“Veliki broj moj kolega su se već vakcinisali ili su se prijavili za imunizaciju. Ima i onih koji su skeptični, ali nadam se da će se predomisliti“, rekao je Drulović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana