Uz himnu i gardu počelo prolećno zasedanje parlamenta

Objavljeno: 01.03.2016. 10:36 Izmenjeno: 01.03.2016. 10:36

Poslanici Skupštine Srbije završili su pretres više zakonskih predloga, među kojima je i Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, a raspravu u pojedinostima nastaviće sutra u večernjim časovima.

Sednica na kojoj će se raspravljati o amandmanima zakazana je za 19:35, a pre toga, poslanici će započeti novu sednicu u 10 sati na kojoj će se birati novi ministar odbrane.

Tokom današnje rasprave, ministarka za državnu upravu i lokalnu samopuravu Kori Udovički rekla je da je cilj Predloga zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave profesionalizacija i depolitizacija.

Obrazlažući Predlog zakona u parlamentu, Udovički je objasnila da bi se time postigla i veća delotvornost, funkcionalnost i efikasnost ovih uprava.

„Nemam iluzija, za profesionalizaciju zaposlenih u državi, usvajanje jednog zakona nije dovoljno. Ipak radi se o nophodnom prvom koraku. Zakonom se postavljaju striktna pravila o uslovima koji moraju biti zadovoljeni da bi neko mogao da postane službenik, odnosno profesionalac u upravi“, rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, taj prvi korak je politički težak, toliko da je odlagan mnogo puta u prethodnim godinama, čak i onda kad je u sličnim oblicima takav zakon već bio pripremljen. 

Parlamentarci su danas raspravljali i o autentičnom tumačenju Zakona o privatizaciji, izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, kao i razrešenje funkcije predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, Prekršajnog suda u Kruševcu, Prekršajnog suda u Jagodini, koje je podneo skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. 

Sa dnevnog reda na predlog Odbora za kulturu i informisanje povučen je predlog liste kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje su predložile NVO.

NVO su kao kandidate za REM predložile direktora Komiteta pravnika za ljudska prava Milana Antonijevića i psihologa Snežanu Stojanović Plavšić. 

 

SNS: Vlada Vojvodine godišnje troši preko 100 miliona dinara za službena putovanja 

Poslanici Srpske napredne stranke zatražili su od Ministarstva unutrašnjih poslova informaciju da li je tačno da je Vlada Vojvodine prošle godine kupila pet novih službenih automobila, navodeći da je to dokaz bahaćenja aktuelne vojvođanske vlasti.

Naprednjak Žarko Mićin izneo je na početku današnje sednice parlamenta podatak da je Vlada Vojvodine u maju prošle godine, iako ima 143 vozila, kupila pet novih marke škoda, za koja je ukupno potrošeno 12 miliona dinara. Postavlja se pitanje čemu takvo bahaćenje.

Odgovor je jasan kada se vidi da Vlada Vojvodine godišnje troši preko 100 miliona dinara za službena putovanja, navodi Mićin. On ističe da je pred građanima izbor da li žele politiku afera, bahaćenja, koju sprovodi Bojan Pajtić, ili politiku štednje, odgovornosti i marljivosti, koju sprovodi Srpska napredna stranka, s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana