Uz domaće prizvode u Beogradu obeležen Dan žena sa sela Tanjug

Objavljeno: 15.10.2021. 19:06 Izmenjeno: 15.10.2021. 19:06

Beograđani su mogli da uživaju u više vrsta ajvara, meda, zimnice preko proizvoda od voća, sokova i kompota do rukotvorina dobijenih heklanjem i tkanjem koji su izloženi u TC Galerija, a za koje su zaslužne vredne ruke žena sa sela iz cele Srbije

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i JKP Gradske pijace organizovali su ovu manifestaciju po prvi put u našoj zemlji sa ciljem da promovišu delatnosti i proizvode kojima se bave žene iz ruralnih delova naše zemlje.

Drzavni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević otvorila je manifestaciju i ovom prilikom kazala da su žene sa sela važna karika u lancu prosperita i budućnosti Srbije, jer su „seoske žene sinonim za stub doma, ljubavi i pripadnosti“, ali i učesnici u najtežim poljoprivrednim poslovima.

„Ministarstvo je organizovalo današnju manifestaciju po prvi put u ovom formatu sa idejom da se spoji urbano i tradicionalno, jer Beograd od svih opština ima najviše poljoprivrednog zemljišta“, rekla je ona Tanjugu.

Dodala je da je cilj ministarstva da obeležavanje ovog praznika postane tradicija u Srbiji.

Takođe, ističe da je ideja ovog projekta da se žene sa sela udruže i da im se pruži podrška kako bi postale vidljivije i kako bi plodovi njihovog truda postali dostupni tržištu širom zemlje.

Blagojevićeva je navela da svoje proizvode danas izlaže 15 udruženja žena sa sela, ali i da ima predstavnica samostalnih domaćinstava.

Pozvala je Beograđane da posete i probaju tradicionalne srpske proizvode i dodala da su njoj pažnju privokli izlagači narodnje nošnje, čiji je obožavalac.

Ispred PKS izlagačima i prisutnima obratila sekretar Udruženja za turizam komore Tijana Maljković koja je izrazila zadovoljstvo u ime kompanije što na ovaj način podržavaju žene koje se bave najstarijim seoskim zanatima.

„PKS je ovde kako bi pomogli promociji žena sa sela i njihovih prehrambenih proizvoda, ali i suvenirskog programa. Takođe, da im pomognemo da se udruže sa drugim asocijacijam u zemlji i inostranstvu, ali i da podržimo njihov preduzetnički duh i kreativnost“, rekla je Maljkovićeva.

Udruženja iz sela iz okoline Valjva, Požege, Vrnjačke Banje, Lazarevca, Lebana, Raške, kao i mnogih drugih opština Srbije predstavljaju svoje rukotvorine, specijalitete od suše og voća, ćilime, šalove, suvenire, zimnicu, ali i napitke bez aditiva i biljnu kozmetiku.

Najmlađi su imali priliku da se upoznaju i nauče veštine pout pletenja, tkanja, prerade kože i veženja.

Sagovornica Tanjuga iz Stepojevca rekla je za Tanjug da je na sajam došla iz ljubavi prema vezu koji joj je postao hobi od kako je u penziji, i da sa svojim udruženjem nastoji da mlade nauči ovom starinskom zanatu, ali i predstavi svojih ruku delu, narodne nošnje i vez na gazi.

Iz sela Prilipac iz okoline Požege na manifestaciji samostalno ispred svog poljoprivrednog gazdinstva učestvuje Marijana Jovanović, koja je Tanjuga rekla da se uloga žena sa sela umnogome promenila, te da one sada prate modu i po svemu mogu parirati ženama iz urbanih sredina.

„Krenula sam samostalno sa proizvodnjom i preradom voća i povrća pre četiri, pet godina i videla da tu pored toga što može da se zaradi, može i da se druži i učestvuje na ovakvim događajima“, kazala je Jovanovićeva i poslužila svoj ajvar, dzem i pikantnu papriku u tegli.

Udruženje Levčanke iz velike Kruševice koje postoji već deset godina ima oko 15 članica i ovom prilikom pored meda, turšije i papričica sa grožđem, mame posetioce kiflicama, rolatima, puslicama i bundevom sa šljivama.

Jedan od prvih posetilaca ove manifestacije bio je i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 27°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 37°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana