Uvodi se cena za tretman komunalnog otpada-bez uvećanja računa građana

Objavljeno: 30.09.2019. 13:12 Izmenjeno: 30.09.2019. 18:02

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd, u skladu sa obavezama iz Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča, doneo odluku da se od 2022. naplaćuje cena za uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada kao i da se istovremeno za isti iznos smanji cena grejanja tako da građane ova usluga neće koštati ni dinar više nego pre njenog uvođenja. 

– Na ovaj način zaustavili smo sprovođenje odluke iz Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda od 2011 – 2020. godine koji je usvojila Skupština grada Beograda 7. jula 2011. godine, na predlog tadašnjeg gradonačelnika, po kome je svako domaćinstvo u Beogradu trebalo da ovu cenu za tretman i odlaganje komunalnog otpada plaća 125 evra godišnje ili 10,41 evro mesečno, odnosno 1,239 dinara – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima od sutra počinju radovi na uređenju deponije komunalnog otpada Vinča, koja će prvo biti sanirana i rekultivisana, a potom i zatvorena.

– Istovremeno gradi se nova sanitarna deponija, koja će u svemu pratiti stroge propise EU u pogledu odlaganja otpada i njegovog tretmana, kao i zaštite životne sredine. Gradiće se kombinovano postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije iz otpada, koje će koristiti otpad kao izvor energije za proizvodnju električne i toplotne energije. Sva proizvedena toplotna energija koristiće se za grejanje građana Beograda. Kapacitet postrojenja je 340.000 tona otpada godišnje, što se uklapa u sistem selekcije otpada grada Beograda. Gradiće se i postrojenje za tretman građevinskog otpada, čiji kapacitet će biti minimum 100.000 tona godišnje, gde će se dovoziti građevinski otpad sa teritorije grada Beograda, koji u ovom momentu nema odgovorajući tretman. Proizvod koji nastane tretmanom građevinskog otpada dalje će se koristiti kao sirovina u građevinarstvu, između ostalog i za izgradnju puteva. Biće izgrađeno i postrojenje za tretman procednih voda u kome će se vršiti tretman kontaminirane vode sa deponije, a koja će nakon tretmana biti očišćena od svih zagađenja i moći da se koristi kao tehnička voda. Biće izgrađeno i postrojenje za sakupljanje i tretman deponijskog gasa, koji će potom biti korišćen za proizvodnju energije. Stvaranje bio gasa sastavni je deo procesa deponovanja otpada i izgradnjom ovog postrojenja gas će se sakupljati i koristiti za proizvodnju energije za potrebe rada postrojenja na samoj lokaciji, a sve preko toga će ići u distributivni sistem Beograda – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da grad Beograd uvodi cenu za uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada, koju imaju svi gradovi u Evropi, a koja će se naplaćivati od 2022. godine, od meseca početka pružanja usluge.

– Imajuću u vidu potrebu da zaštitimo standard stanovništva doneli smo odluku da istovremeno sa uvođenjem ove cene smanjimo cenu grejanja kao i da umanjimo cenu komunalne usluge sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada JKP „Gradska čistoća“ za isti iznos tako da građani neće plaćati ni dinar više nego pre njenog uvođenja – rekao je Vesić.

On je objasnio da će cena za novu uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada za 314 hiljada domaćinstava koja imaju centralno grejanje iznositi 5,38 dinara po metru kvadratnom, ali da će ovim domaćinstvima cena grejanja biti smanjena za 3,58 dinara po kvadratu, dok će cena za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada, koju sada plaćaju sva domaćinstva, biti umanjena za 1,8 dinara, tako da će njihovi računi ostati isti.  Preostali iznos od 3,58 dinara po metru kvadratnom će se obezbediti od sredstava dobijenih iz razdvajanja i reciklaže komunalnog i građevinskog otpada.
– Kada je u pitanju 327 hiljada domaćinstava koja nemaju centralno grejanje, cena za novu uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada iznosiće 1,8 dinara po metru kvadratnom, ali će se za isti iznos umanjiti cena za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada koju sada plaćaju sva domaćinstva, tako da će i njihovi računi ostati isti – rekao je Vesić.

On je dodao da  će grad Beograd od 2022. godine biti u prilici da smanji cenu grejanja, jer će do tada biti završen toplodalekovod Obrenovac – Beograd kojim će se topla voda iz Termoelektrane Nikola Tesla transportovati do Toplane na Novom Beoradu i koristiti za grejanje.

– To će nam omogućiti da smanjimo kupovinu gasa u Toplanama za oko trećinu zbog čega možemo da isplatimo investiciju koja je oko 200 miliona evra i da smanjimo cenu grejanja. Kada smo kod cene grejanja ona je već četiri godine ista dok je u vreme od 2008 – 2013. godine sa 40.57 dinara po metru kvadratnom u 2008. godini koliko su građani tada plaćali na 103,64 dinara koliko se plaćalo 2013. godine. Istovremeno, uz takvo povećanje cene Beogradske toplane su radile sa gubitkom od oko 300 miliona dinara dok danas imaju dobitak od 4,4 milijarde dinara koji uplaćuju u budžet da bi mi plaćali građanima subvencije za vrtiće i javni prevoz – rekao je Vesić.

Kako je istakao, zato što Grad Beograd i naša preduzeća posluju na ovaj način u prilici smo da smanjenjem cena nadoknadimo građanima ono što bi platili kroz cenu nove usluge, tako da ih to neće koštati ni dinar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana