Uverićemo se u zaštitu svetinja kad incidenti budu prošlost Tanjug

Objavljeno: 13.02.2022. 12:39 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:14

Rakić je na svom Fejsbuk profilu poručio da je poštovanje prema veri, tradiciji, svetinjama jednog naroda, nešto što bi trebalo svi da imaju.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić osudio je lomljenje stakala na pravoslavnoj crkvi u selu Nekodim kod Uroševca, ističući da „ćemo se uveriti da nadležni štite svetinje kada takvi incidenti postanu prošlost“.

Kako je naveo, ma ko da je polupao prozore na Crkvi Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca, mora da shvati da je to nepoštovanje srpskog naroda, koji živi na tim prostorima.

„Uz osudu moram da istaknem da ovo danas nije zaštita svetinja, da ih nadležni štite uverićemo se onog trenutka kada ovakvi incidenti postanu prošlost, a svi oni koji ih čine budu odmah pronađeni i adekvatno kažnjeni“, napisao je Rakić.

Ranije danas je objavljeno da su u selu Nekodim kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji, nepoznate osobe na pravoslavnoj crkvi Svetog Ilije razbile stakla na prozorima i ulaznim vratima.

Nepoznati počinioci nasilno su ušli u crkvu u Ranilugu i ukrali oko 700 dinara, saopštila je kosovska policija, a prenosi Indeks onlajn.

To je najnoviji slučaj pljačke srpskih verskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji su često na meti napada.

Kancelarija za KiM:Sramna serija napada na objekte SPC

Na prostoru Kosova i Metohije, prethodnih dana nastavljena je sramna serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve, saopštila je  Kancelarija za KiM.

Juče ujutru i to na praznik Sveta tri Jerarha, obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odneta određena suma novca.

Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak.

Prethodno, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.

Ovo je šesti napad na hramove SPC na Kosovu i Metohiji od početka godine, a samo u toku januara svedočili smo seriji obijanja crkava u Zubinom Potoku.

Za vikend je zabeleženo i ispisivanje pogrdnih grafita na Osnovnoj školi „Braća Aksić“ u selu Rabovac kod Lipljana, a slučaj je prijavljen policiji.

Alarmantan je podatak, ističe se u saopštenju, da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine.

Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na KiM i ukazuju da je talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine, koji se čak javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Viskoki Dečani, navela je Kancelarija za KiM.

O odnosu Prištine prema građenju mirnog suživota i verske tolerancije i vrednostima za koje se zalažu, kako se ukazuje, najslikovitije govori primer da se njihovi lideri javno hvale obnovom kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ali da ni rečju nismo čuli osudu napada na hramove SPC.

Napadi koji ugrožavaju mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji moraju se najstrože osuditi i od strane međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru KiM, a počinioci ovakvog zlodela se moraju adekvatno sankcionisati, jer je to jedini način da se ekstremizmu stane na put, naglašeno je iz Kancelarije za KiM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana