Uvedena dežurstva ustanova socijalne zaštite zbog hladnog talasa Beoinfo, Studio B

Objavljeno: 11.01.2022. 14:32 Izmenjeno: 12.01.2022. 14:04

U svim odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad obezbeđeno je dežurstvo stručnih radnika koji su u pripravnosti 24 sata za potrebe neodložnih intervencija.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu dao je nalog svim ustanovama socijalne zaštite da uvedu dežurstva 24 časa i organizuju hitna zbrinjavanja ugroženih građana usled hladnog talasa, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Stručne službe centra pojačale su rad na terenu u cilju preduzimanja mera iz oblasti socijalne zaštite, kao što su zbrinjavanje dece i odraslih u prihvatilištu za lica koja se zateknu u stanju socijalne potrebe.

Svakodnevno se obilaze mesta za koja postoji pretpostavka da se mogu zateći beskućnici. Ovim putem pozivaju se građani da, ukoliko primete ova lica, o tome obaveste policiju, komunalnu miliciju ili centar za socijalni rad.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da je u cilju zaštite interesa korisnika pojačana redovna saradnja sa PU za Grad Beograd, Komunalnom milicijom, zdravstvenim organizacijama, Gerontološkim centrom, Crvenim krstom, Prihvatilištem za odrasla i stara lica, Prihvatilištem za decu Beograda, Centrom za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

– Svako lice koje se iz različitih razloga zatekne na ulici u stanju hitne socijalne potrebe biće adekvatno zbrinuto, biće mu obezbeđen smeštaj, hrana, odeća i odgovarajuća nega. Grad Beograd je spreman za predstojeći hladan talas i nikog nećemo ostaviti na ulici. Svi zajedno moramo da pomognemo onima kojima je naša podrška najpotrebnija – zaključila je sekretarka Nataša Stanisavljević.

U saradnji sa Crvenim krstom produženo je radno vreme dnevnih centara za sat vremena i vikendom, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

– Trenutno rade dva prihvatna centra, jedan je u Solunskoj broj 14 u Starom gradu i drugi na Voždovcu u Ulici Milorada Umljenovića 18. Zbog hladnog talasa i temperatura ispod nule omogućili smo produženo radno vreme dnevnih centara od 11 do 14 časova radnim danima i vikendom, kao i dodatne kapacitete. Korisnici u dnevnim centrima mogu da dobiju kuvani obrok, paket odeće i higijenska sredstva, a u Solunskoj ulici imaju i uslugu kupanja – poručila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je izjavila da Sekretarijat za socijalnu zaštitu, u saradnji sa Crvenim krstom Beograd, od 2020. godine sprovodi uslugu dnevnih prihvatnih centara za lica bez krova nad glavom. U 2021. godini registrovano je 9.676 poseta dnevnim centrima, a 393 puta su lica bez krova nad glavom koristila uslugu kupanja.

– Zajedničkom saradnjom svih institucija sistema, ali i uz dobru volju naših sugrađana možemo pružiti pomoć onima kojima je najpotrebnija. Ovom prilikom bih zamolila sve Beograđane da ukoliko primete lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe, o tome obaveste policiju, komunalnu miliciju ili centar za socijalni rad – zaključila je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana