Utrostručena sredstva za izgradnju infrastrukture

Objavljeno: 19.09.2016. 12:04 Izmenjeno: 19.09.2016. 12:06

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda povećala je tri puta iznos sredstava koja se ulažu u izgradnju infrastrukture za poslednje dve godine.

Istovremeno je u budžetu grada sačuvano blizu dve milijarde dinara kroz 61 tender u otvorenom postupku, na kojima su u tržišnoj utakmici ponuđači ponudili manje iznose, kako bi dobili poslove koje je direkcija raspisala za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova.

Direkcija je imala ključnu ulogu tokom rešavanja imovinsko-pravnih odnosa na lokacijama Beograd na vodi, IKEA i Intermodalni terminal u Batajnici. Na lokaciji Beograd na vodi za manje od dve godine raseljeno je 227 porodica, koje su najvećim delom smeštene u stanove iz fonda direkcije, dok je manji deo porodica odlučio da naknadu za raseljavanje ugovori u novcu. Na lokacijama gde će se graditi Intermodalni terminal i IKEA vlasnicima zemljišta su isplaćene naknade u iznosu od 545 miliona dinara. a samo na lokaciji IKEA direkcija je u kratkom roku rešila imovinu na oko 600 katastarskih parcela.

Direkcija je uradila niz istraživanja i analiza o mogućnostima puštanja u funkciju građevinskog zemljišta različitih namena, a svi pregledi i katalozi objavljeni su na internet-stranici direkcije. Istovremeno, pripremljeno je 16 lokacija na kojima će se investitorima ponuditi na prodaju oko 20 hektara građevinskog zemljišta, a to zemljište ima tržišnu vrednost od blizu tri milijarde dinara prema proceni Uprave javnih prihoda Grada Beograda.

Iza ovako velikih rezultata stoje timovi stručnih službi direkcije koji su, uz dobru saradnju sa svim delovima Gradske uprave, sproveli desetine propisanih procedura za svaki pojedinačni projekat kako bi se došlo do izgradnje infrastrukture na terenu. Bez dobrog organizovanog timskog rada ne bi bilo moguće započeti izgradnju nedostajuće infrastrukture od Grocke na istoku do Obrenovca na zapadu i od severnih delova Palilule do Mladenovca na jugu grada. Tako je po prvi put započeta realizacija kanalizacione i vodovodne mreže u naseljima kao što su Altina, Mala utrina, Ključ, Ovča, Resnik, Stepojevac, Ripanj, Beljina, Surčin, Plavi horizonti, Grmovac, Šljivice, Lisović, Sopot i Sunčani breg.

Da bi u ovim, ali i drugim naseljima bila izgrađena sekundarna mreža, neophodno je rekonstruisati i izgraditi nove primarne objekte i važne saobraćajnice. Zato u direkciji postoje timovi koji su u najbržem mogućem roku realizovali programske zadatke za primarne objekte, među kojima su cevodovod od Zučke kapije do Kaluđerice, kanalizacione crpne stanice „Krnjača 1” i „Gazela”, reni-bunari na Čukarici, Novom Beogradu i u Obrenovcu, kolektori u Kumodraškom i Jelezovačkom slivu i regionalni cevovod Makiš–Mladenovac. Nove saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom izgrađene su u Novom Beogradu, Grockoj, Obrenovcu, Savskom vencu, Mladenovcu, Lazarevcu, Zvezdari i Starom gradu, kao i terminusi za javni gradski prevoz u Bloku 20 i uz Brankov most, a u toku je i uređenje centralnih gradskih površina.

Rad na svakom od ovih poslova počinje pažljivim planiranjem godišnjeg programa, koji usvaja Skupština Grada Beograda. Na osnovu programa, plana javnih nabavki i drugih zakonom propisanih dokumenta, timovi ljudi zaposlenih u direkciji kreću sa poslovima na pojedinačnim lokacijama, na kojima je često najpre potrebno izraditi planski dokument neophodan za svaki naredni korak. Kada se završi višegodišnji rad na jednom planskom dokumentu i on bude usvojen u Skupštini grada, kreće se sa deobom katastarskih i formiranjem građevinskih parcela. Ovi postupci mogu da budu dugotrajni, jer se neretko dešava da se formiranju trasa za infrastrukturu protive upravo oni kojima je ta infrastruktura neophodna. Ipak, nekad brže, a nekada sporije, u Republičkom geodetskom zavodu donesu se rešenja o formiranju građevinskih parcela, na osnovu kojih stručne službe direkcije pokreću postupke rešavanja imovinsko-pravnih odnosa radi upisa javne svojine na zemljištu namenjenom za izgradnju infrastrukture. Rezultat rešavanja imovine je pravična naknada u visini tržišne vrednosti za nepokretnosti koje su predmet rešavanja.

Sa rešavanjem imovine, stručne službe direkcije istovremeno kreću sa izradom tehničke dokumentacije neophodne za pribavljanje odgovarajućih dozvola i saglasnosti. To podrazumeva sprovođenje javnih nabavki za izradu idejnih rešenja i idejnih projekata, pribavljanje lokacijskih uslova, izradu projekata za građevinsku dozvolu i pribavljanje same građevinske dozvole, zatim izradu projekata za izvođenje radova i na kraju se sprovodi postupak javne nabavke za izbor izvođača radova. Posle izgradnje infrastrukture potrebno je izvršiti tehnički pregled i pribaviti upotrebnu dozvolu, što je dodatno otežano velikom potrebom da se određena infrastrukturna mreža ili objekat pusti što pre u funkciju.

Najznačajnije prepreke u bržoj izgradnji nedostajuće infrastrukture su pitanje formiranja građevinskih parcela i pitanje bespravne izgradnje. Formiranje građevinskih parcela planiranih za izgradnju objekata javne komunalne infrastrukture traje više godina zbog velikog broja nerešenih prethodno podnetih zahteva fizičkih i pravnih lica nadležnim službama za katastar nepokretnosti, dok je problem sa bespravnom izgradnjom takav da na već pripremljenom javnom zemljištu niču nelegalni objekti, čiji vlasnici zloupotrebom zakona pokušavaju da legalizuju te objekte. Zbog problema sa formiranjem građevinskih parcela i zloupotrebe zakona od bespravnih graditelja, firekcija u ovom trenutku nije u mogućnosti da realizuje izgradnju infrastrukture čija je ukupna vrednost oko 170 miliona evra.

Kako bi se prevazišli ovi problemi, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda uputilla je inicijativu za izmenu zakona iz oblasti ozakonjenja, eksproprijacije i katastra. Ukoliko bi se usvojili predlozi direkcije, zahtevi za formiranje građevinskih parcela javne infrastrukture dobili bi prioritet, a vlasnici nezakonito izgrađenih objekata bili bi sprečeni da vrše zloupotrebu prava, kao i da onemogućavaju izgradnju objekata javne komunalne infrastrukture.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 23°C

Slaba kiša

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana