Usvojeno 14 zakona, od kojih i Zakon o javnim preduzećima

Objavljeno: 24.02.2016. 13:19 Izmenjeno: 24.02.2016. 13:19

Usvajanjem 14 zakona, među kojima je i Zakon o javnim preduzećima, poslanici su danas završili šestu vanrednu sednicu u ovoj godini.

Direktori javnih preduzeća u Srbiji biraće se na javnom konkursu i neće moći da budu partijski funkcioneri, predviđeno je Zakonom o javnim preduzećima.

Još je predviđeno da direktora javnog preduzeća imenuje Vlada Srbije, na period od četiri godine, na osnovu sprovedenog javnog konkursa, a moraće da ima završen najmanje četvorogodišnji fakultet, najmanje pet godina radnog iskustva i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kojim se javno preduzeće bavi.

Predviđeno je i da direktor javnog preduzeća ne može biti član organa političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u obavljanju funkcije u organu političke stranke.

Skupština je danas odlučila, s obzirom da je usvojen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, da će roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisalil svoju decu biti kažnjeni od 30.000 do 150.000 dinara.

Taj iznos platiće i oni koji u postupku epidemiološkog ispitivanja ne govore istinu i ne daju tačne i potpune podatke značajne za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti.

Zakonom o javnom zdravlju, koji je takođe usvojen, predivđeno je osnivanje Nacionalnog saveta za javno zdravlje, u cilju unapređivanja saradnje svih nadležnih organa, organizacija, nosilaca i učesnika u sistemu javnog zdravlja.

Usvojen je i Zakon o sticanju prava svojine na zemljištu, objektima i vodovima Železare Smederevo, izmene Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, kao i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, prema kojima će preduzeća koja nemaju više od dva miliona dinara duga za porez moći sa Poreskom upravom da sklope dogovor do 60 meseci za reprogram dugova.

Tim aktom je predviđeno i da se lista najvećih poreskih dužnika u buduće objavljuje dva puta godišnje, a ne kvartalno kao do sada.

Usvojene su i izmene Zakona o kontroli predmeta od dragocenih metala, koje će omogućiti da se u Srbiji može koristiti međunarodni žig za označavanje predmeta od dragocenih metala, kao i Zakon o meteorologiji.

Potvrđeni su ugovor Srbije i Koreje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, ugovor Srbije i Luksemburga o izbegavanju dostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu, kao i sporazumi Srbije i Turske o vazdušnom saobraćaju i Srbije i Kazahstana o međunarodnom drumskom saobraćaju.

Potvrđene su i izmene Evropskog sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu opasne robe i sporazum Sbije i Rusije o uzajamnoj zaštiti intelektualne svojine tokom bilateralne vojno-tehničke saradnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana