Usvojene inicijative za podizanje spomenika Tanjug

Objavljeno: 24.07.2020. 14:50 Izmenjeno: 24.07.2020. 14:50

 Na sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojene su inicijative da se podignu spomenici velikim književnicima Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom i Jovanu Jovanoviću Zmaju, izjavila je Andrea Radulović, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda.

Ona je dodala da su članovi Komisije usvojili inicijative, koje je podneo Goran Vesić u svojstvu građanina, da se spomenik Meši Selimoviću podigne na platou na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove, odnosno da se spomen-obeležje Milošu Crnjanskom postavi u glavnoj aleji parka Tašmajdan.

– Meša Selimović se iz ličnih tragedija, teškog detinjstva i turbolentnih ličnih, regionalnih i svetskih okolnosti jačinom svog karaktera okrenuo književnom stvaralaštvu, te kao najveći svetski umetnici izvukao inspiraciju iz nedaća svog života da bi stvorio neprolazna dela. Ta dela su danas deo srpske istorijske i kulturne baštine i duboko verujem da smo svi mi, kao nacija, dužni da čuvamo sećanje i negujemo svest o životu i delu Meše Selimovića. Predlažem da za lokaciju postavljanja spomenika našem proslavljenom piscu bude odabran plato na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove, kao najprikladnije mesto za podizanje spomen-obeležja, koje će građani moći u miru da vide i, nadam se, na taj način podsete veličine ličnosti Meše Selimovića. Svojim književnim delima, doprinosom razvoju mnogih institucija kulture koji je pružio kao njihov član ili funkcioner, kao i samim odnosom prema svojoj naciji, zaslužuje da mu se danas, trideset osam godina nakon njegove smrti, odužimo na dostojan i prikladan način – obrazložila je deo inicijative Radulovićeva.

U inicijativi za podizanje spomenika Milošu Crnjanskom, koju je takođe usvojila Komisija, podnosilac Goran Vesić navodi da se kao društvo na primeren način moramo odužiti velikom srpskom književniku.

– Roman „Seobe” proglašen je od strane Srpske kraljevske akademije kao najbolji roman na srpskom jeziku u 20. veku. Zbog svojih antikomunističkih ideja i misli možda nije bio priznat i manje je poštovan, za razliku od drugih pisaca. Upravo je to razlog više da mu se kao društvo odužimo danas na primeren način, kao nekome ko je svojim revolucionarnim književnim stvaralaštvom bespogovorno obogatio srpsku literaturu, te mu je mesto među velikanima. Miloš Crnjanski, pesnik i pripovedač, zaslužuje spomen-obeležje u Beogradu i to u glavnoj aleji parka Tašmajdan, koje bi zajedno sa spomenicima Miloradu Paviću, Vasku Popi i Desanki Maksimović činilo jedinstvenu celinu. On je Beograd voleo i živeo, u njemu je stvarao i u njemu je završio svoj životni vek. Beograd je i sanjao izdaleka. Zato jedan veliki književnik, kakav je bio Miloš Crnjanski, zaslužuje da bude upamćen, da buduće generacije uče o njemu i njegovim delima i da se njegov nemerljiv kulturni doprinos pronosi kroz vreme – piše u inicijativi.

Andrea Radulović takođe je istakla da je na sednici usvojena i inicijativa Pokrajinske vlade Vojvodine da se podigne spomenik srpskom pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju i to na uglu Zmaj Jovine ulice i Obilićevog venca, ispred biblioteke koja takođe nosi njegovo ime.

– Imajući u vidu doprinos Jovana Jovanovića Zmaja srpskoj kulturi, kao i činjenicu da je ostavio trag kao „narodni” lekar koji se trudio da svima pomogne, i rodoljub koji je promovisao najviše etičke i patriotske vrednosti, opravdano bi bilo da se Jovanu Jovanoviću Zmaju na dostojan način oda počast postavljanjem spomenika u Beogradu. Na taj način šira javnost bila bi na upečatljiv način upoznata sa zaslugama i doprinosom Jovana Jovanovića Zmaja, a poseban značaj ovo obeležje imalo bi kao obrazovni i vaspitni simbol za mlade generacije – stoji u inicijativi Pokrajinske vlade Vojvodine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana