Usvojen zakon o sistemu plata u javnom sektoru

Objavljeno: 29.02.2016. 08:35 Izmenjeno: 29.02.2016. 08:35

Skupština je usvojila Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji obuhvata oko 500.000 gradjana kojima je država poslodavac, a zarade će im biti obračunavane na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata.

Cilj Zakona je da svi zaposleni u javnom sektoru imaju istu platu za isti posao. Sistem omogućava da obračun zarade bude transparentniji, a samim tim i bolju kontrolu. Usvajanje Zakona o platam uslov je Svetske banke za dodelu kredita Vladi Srbije od 75 miliona dolara za reformu javnog sektora.

Zakon predviđa da postoji osnovna plata, koja se dobija množenjem osnovice i koeficijenta. Raspon koeficijenata će se definisati posebnim zakonima, a jedinstvena osnovica za ceo javni sektor se određuje svake godine u skladu sa budžetom Republike za narednu godinu, uz prethodno pribavljeno mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta. Koeficijente za obračun osnovne plate funkcionera odrediće poseban propis u skladu sa odgovornošću na funkciji.

Zaposleni može da dobije veću platu po osnovu postignutih rezultata i ostvarenog radnog učinka iznad očekivanog za radno mesto, ako ovakvo vrednovanje nije izraženo kroz koeficijent, odnosno napredovanjem kroz platne razrede.
Novi Zakon o platama podržao je i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković. On kaže da je osnovni značaj Zakona se sada na savremeniji i normalan način regulišu plate zaposlenih u javnom sektoru, kao i da se izašlo u susret sindikatima i njihovim zahtevima da se taj akt prilagodi Zakonu o radu.

„Zakon o platama u javnom sektoru na savremeni način reguliše tu oblast i prilagođen je rešenjima u EU. Smatramo da je taj zakon, koji pokušava da izjednači visinu plata za anagažovanje službenika u javnoj upravi, bilo neophodno doneti pošto nas približava rešenjima koja postoje u EU. Možda će zakon u narednom periodu pretrpeti i neke izmene, ali smatramo da je ovo korak napred“ rekao je Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije 

Kada je reč o minulom radu, zaposleni će i dalje po tom osnovu dobijati uvećanje plate od 0,4 odsto po godini staža.

Regres i topli obrok će se iskazivati posebno, a ne u koeficijentu, kao što su strahovali sindikati. Njihov strah je bio neopravdan, i po pitanju odsustva tokom bolovanja. Za 65 odsto biće umanjen prosek 12 mesečnih primanja, a ne osnovna plata.

Primena Zakona počeće 1. januara 2017. godine, a za policijske službenike, pripadnike Vojske Srbije i zaposlene u organima bezbedonosni godinu dana kasnije. Zakon se ne odnosi na zaposlene u javnim preduzechima, Narodnoj banci Srbije, kao ni na zaposlene u javnim medijskim servisima.

 

Savić: Sindikati zadovoljni, ispoštovana prava radnika

Zakon o platama u javnom sektoru, koji je danas usvojio parlament, omogućiće da zaposlenima u tom sektoru budu vraćena prava koja nisu imali godinama, poput toplog obroka i regresa, izjavio je danas predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić.

„Ne mogu da kažem da li je ova verzija i konačna, i da možda nešto nije promenjeno u amandmanima, ali ako je usvojen onaj tekst koji smo mi dogovarali na Socijalno-ekonomskom savetu i sa premijerom i koji je vlada usvojila, sindikati mogu da budu zadovoljni zato što što smo posle 15 godina ponovo dobili pravo da dobijemo regres i topli obrok“, rekao je Savić Tanjugu.

On je kazao da kada će se to pravo ostvariti, zavisi od uređivanja novih sektorskih zakona i sredstava u budžetu.

„Neophodno je da se obezbede sredstva u budžetu da bi zaposleni ovo pravo mogli da osete kroz svoj džep, odnosno da prime uvećanu zaradu. To ćemo morati da sačekamo, ali to je ono što su sindikati tražili“, rekao je Savić.

On je dodao da je i način uređivanja minulog rada nešto povoljniji nego što je bio predviđen Zakonom o radu, što znači da su zaposleni dobili veća prava.

„Topli obrok i regres neće biti u koeficijentu već će biti iskazan posebno i zavisiće od stanja sredstava u budzetu. Zavisi od toga kada će vlada doneti odluku o visini tih primanja i koliko će ona biti iznositi . Moraćemo da sačekamo, ali je bitno da smo opet dobili pravo na to, odnosno pravo koje nismo imali poslednjih 15 godina“, naveo je.

Savić kaže da pregovori u vezi rešenja u zakonu nisu bili laki i da su trajali nekoliko meseci.

„Ovo je bila prilika da su posle dužeg vremena sindikati uspeli da jedan zakon vrate iz dalje procedure na doradu i da utiču na popravljanje samog teksta i zakona u korist zaposlenih i da se takav zakon usvoji“, kazao je Savić.

U narednom periodu sledi usvajanje novih, posebnih ili sektorskih zakona kako bi Zakon o platama mogao da se primeni od početka 2017.godine, rekao je Savić navodeći da je sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dogovoreno da sindikati budu uključeni u to.

Skupština Srbije usvojila je ranije danas Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji obuhvata oko 500.000 građana kojima je država poslodavac, kojima će sve zarade biti obračunavane na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata.

Time se ostvaruje princip „jednaka plata za jednak rad“.Raspon koeficijenata će se definisati posebnim zakonima, čije donošenje se očekuje nakon usvajanja ovog takozvanog krovnog propisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana