Usvojen Pravilnik o digitalizaciji kulturnog nasleđa Tanjug

Objavljeno: 03.10.2018. 16:07 Izmenjeno: 03.10.2018. 16:08

Pravilnik o bližim uslovima za digitalizaciju kulturnog nasleđa usvojen je danas i ustanove kulture sada imaju jasna upustva kakve su procedure, pravila, uslovi, okolnosti u kojima se odvija taj proces, izjavio je Tanjugu ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

 

Vukosavljević je danas na svečanosti u Narodnom muzeju potpisao Pravilnik o bližim uslovima za digitalizaciju kulturnog nasleđa.

Tim pravilnikom se se uređuju uslovi, zadaci, poslovi, standardi i procesi digitalizacije kulturnog nasleđa, odnosno pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara, nematerijalnog kulturnog nasleđa i dobara koja uživaju prethodnu zaštitu.

Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo jer je Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa drugim ustanovama kulture i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija uspelo da dođe do ovako vrednog iskoraka u procesu digitalizacije.

„Verujem da imamo razloga da budemo zadovoljni trenutnim stanjem u kojem se nalazi srpska kultura kada je reč o procesu digitalizacije“, kazao je Vukosavljević.

On je prethodno na svečanosti u Narodnom muzeju rekao da Ustanove zaštite koje vrše delatnost zaštite kulturnih dobara u procesu digitalizacije koriste različite informacione siteme.

„IMUS za muzeje kojim upravlja Istorijski muzej Srbije, informacioni sistem nepokretnih kulturnih dobara kojim upravlja Republički zavod za zaštitu kulture spomenika, ARHIS za arhive kojim upravlja Arhiv Srbije…Zatim Baza digitalne bibliotečko – informacione građe koja se odnosi koja se odnosi na staru i retku knjigu kojom upravlja Narodna biblioteka Srbije i u planu je informacioni sistem filmske i audio – vizuelne građe kojim će upravljati Jugoslovenska kinoteka“, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, paralelno sa uređenjem oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa, Ministarstvo kulture i informisanja je završilo rad na izradi Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnostii izmene i dopune Zakona o kulturi.

Na svečanosti u Narodnom muzeju, Dejan Masliković, pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, uručio je zahvalnice predstavnicima državnih organa, ustanova, komanija. obrazovnih institucija i pojedincima na pomoći i podršci u sprovođenju procesa digitalizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana