Nova komisija GIK-a već postupa po prigovorima opozicije tanjug

Objavljeno: 09.04.2022. 12:36 Izmenjeno: 09.04.2022. 21:10

Na sednici je odlučeno da se isprave greške u nekoliko rešenja o ispravljanju zapisnika o radu biračkih odbora, zbog, kako je rekao Lukić, očiglednih omaški prilikom unošenja podataka u rešenje, odnosno u kucanju tog rešenja.

foto tanjug

 

Gradska izborna komisija (GIK) usvojila je na sednici,  Izveštaj o kontroli zapisnika o radu biračkih odbora na beogradskim izborima po uzorku, što je prvi put da se takav izveštaj sačinjava i usvaja.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić pojasnio je da je, u skladu sa zakonom, sada prvi put urađena kontrola zapisnika o radu biračkih odbora po uzorku.

Kako se u izveštaju navodi, kontrola je izvršena 7. i 8. aprila, u skladu sa zahtevima izbornih lista „Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda“ i „Duško Vujošević – Boris Tadić – Ajmo ljudi“.

Lukić je naveo da je kontrolisano 58 biračkih mesta, da se ne slažu sadržina izbornog materijala i zapisnika o radu biračkih odbora na 15 glasačkih mesta u gradu.

Takođe, utvrđeno je da na kontrolisanom uzorku ne postoji odstupanje veće od 10 odsto.

Lukić je rekao da je suština izveštaja da postoji slaganje zapisnika o radu biračkih mesta i izbornog materijala, sa tendencijom da nema odstupanja većih od 10 odsto za svaku listu, što i jeste slučaj.

Opozicija je imala zamerke, poput one da su na četiri biračka mesta nađene nepravilno popunjene potvrde o biračkom pravu za glasanje od kuće.

Takođe, GIK je usvojio i rešenja o ispravljanju zapisnika o radu tih 15 biračkih odbora.

Pojedini članovi iz redova opozicije imali su zamerku, da je, primera radi, rešenjem o ispravljanju zapisnika sa biračkog mesta 78 na Voždovcu zapravo menjan ispravan zapisnik, a Lukić je rekao da to nije slučaj, da je taj zapisnik promenjen na zahtev koordinatora, a da se sad ispravljaju očigledne omaške u kucanju.

GIK danas o prigovorima opozicije

Gradska izborna komisija (GIK) će na sednici u subotu kasno posle podne odlučivati o više od 350 prigovora na beogradskim izborima, koje je podnela opozicija.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić rekao je da je komisija primila više od 350 prigovora, koji se odnose na to da nisu tačni ili dobro formulisani rezultati koje su birački odbori utvrdili i u kojima se predlaže poništavanje glasanja na tim mestima.

„Moj predlog će biti, s obzirom na obimnost prigovora i njihovu suštinu koja zahteva uvid u izborni materijal, da se donese odluka da se sve vreće sa izbornim materijalom otvore, sa glasačkih mesta na koja se prigovori odnose, a da tome prisustvuju predstavnici svih lista“, rekao je Lukić za Tanjug.

I da na taj način utvrdimo šta je tačno, a šta nije tačno, dodao je Lukić.

On je na sednici, rekao da s obzirom da postoji sumnja u izborni materijal i u ono što su radili birački odbori, mora da se odluči da se otvore sve vreće.

Sednica je zakazana za 18 sati, a kako GIK ima rok do subote u 20 sati da odluči o prigovorima, taj rok će, odlukom da se otvaraju džakovi sa glasovima, biti produžen.

GIK o poništavanju glasanja na 4 mesta i kontroli zapisnika

Gradska izborna komisija, na 21. sednici, usvojila rešenja o poništavanju glasanja na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, održanim 3. aprila na biračkom mestu broj 31 (OŠ „Filip Višnjić“) u opštini Palilula.

Usvojeno je i rešenje o poništavanju glasanja na biračkom mestu broj 39 (MZ „Terazije“) u opštini Stari grad, kao i rešenje o poništavanju glasanja na biračkom mestu broj 106 (Dom kulture Velika Moštanica – Velika sala) u opštini Čukarica.

Na sednici usvojeno je i rešenje kojim se konstatuje da se rezultati glasanja na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, održanim 3. aprila, ne mogu utvrditi na biračkom mestu broj 49 (OŠ „Ivan Milutinović“) u opštini Palilula.

Doneto je i rešenje o usvajanju zahteva proglašenih opozicionih izbornih lista pod nazivom Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda i pod nazivom Duško Vujošević – Boris Tadić – Ajmo ljudi za kontrolu zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda po uzorku.

Uvidom u Izveštaj o preliminarnim rezultatima izbora proglašene opozicione liste osvojile su više od 2 odsto glasova.

Nova komisija GIK-a već postupa po prigovorima opozicije

Novoformirana Komisija Gradske izborne komisije (GIK) je počela da radi na proveri stanja izbornog materijala za koje je opozicija u Beogradu podnela više od 350 prigovora, a kako bi se donela zakonita odluka.

GIK je na  sednici razmatrala i odlučivala o načinu postupanja po prigovorima podnetim 6. i 8. aprila, koje su podneli Koalicija „Ujedinjeni za pobedu Beograda“, „Koalicija Duško Vujošević – Boris Tadić – Ajmo ljudi“ i Grupa građana „Moramo – Za dobar grad – Ne davimo Beograd – Akcija – Ekološki ustanak – Cjuta – Izbor za našu opštinu – Platforma Solidarnost – Forum Roma Srbije“, a kojih je prema rečima predsednika Komisije Zorana Lukića bilo više od 380.

Predlog predsednika GIK-a bio je da se rešavanje po tim prigovorima učini tako što će se obaviti uvid u kompletan izborni materijal i utvrditi pravno valjane činjenice.

„Izbori se izgleda nastavljaju i dalje“, rekao je za Tanjug Lukić nakon 23. sednice GIK i podsetio da su pre nekoliko dana dobili više od 350 prigovora ““koji su izlgedali kao templejt (template)““.

Prema njegovim rečim, svi prigovori bili su na isti kalup.

„Može se reći da to nisu prigovori u interesu građana, birača, nego su sredstvo za opstrukciju rada GIK, ostalih izbornih komisija, a pre svega za opstrukciju progalšenja i utvrđivanja volje građana izražene 3. aprila“, rekao je Lukić.

Lukić je naglasio da su s obzirom na vrstu i sadržinu tih prigovora bili u obavezi da izvrše uvid u izbonrni materijal – u vreće koje su zatvorene sigurnosnom zatvornicom….

„Predložio sam da GIK to učini, da bi se volja građana zaštitila na pravi način i utvrdila, međutim predstavnici opozicionih izbornih listi su to odbili, a zatim i predlog da se učestvuje u radu Komisije koja će to nadgledati, raditi i sprovesti uvid u izboni materijal“, naveo je Lukić.

Prema njegovim rečima, članovi Komisije će prvo sa vreća skinuti narandžastu sigrunosnu zatvornicu a nakon obavljenog posla umesto nje staviti zelenu.

Utvridiće da li postoji kontrolni list, da li je ispravan i da li je glasanje na tom biračkom mestu sprovedeno u skladu sa zakonom, rekao je on.

Podsetio je da je je prethodna Komisija GIK radila uzorak za pet odsto biračkih mesta u Beogradu, što je deo Sporazuma između vlasti i opozicije i da je kontrola tih 59 vreća trajala više od 17 sati, kada, kako je dodao, njie uočena nijedna nepravilonost.

„Potrudićemo se da ne vodimo računa o vremenu već kvalitetu da na pravi transparentan i zakonit način utvrdimo šta se nalazi u vrećama i da na pravi, transparentan i zakonit način odgovorimo na prigovore podnete isklučivo radi opstrukcije rada GIK-a“, rekao je on.

Lukić je izrazo žaljenje što je večeras na sednici bilo „jako čudnih primedbi“ na kvalitet zatvornica i mogućnost njihove zloupotrebe.

„Sigurnosne zatvornice se prave po strogoj proceduri u Kovnici novca i služe i za transport novca. Bio sam iznenađen aluzijama kolega članova GIK-a“, rekao je Lukić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana