Usvojen Generalni urbanistički plan

Objavljeno: 07.03.2016. 11:34 Izmenjeno: 07.03.2016. 11:34

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Generalni urbanistički plan (GUP), kojim su predviđene nove industrijske zone, u kojima će grad najviše investirati i koje treba da služe za podsticaj novih investicija u Beogradu.

Površina teritorije koju GUP pokriva je veća od 77.000 hektara. 

Prema GUP-u, određeni su prostori od posebnog interesa za grad, koji su definisani kao budući veliki gradski projekti, a među njima Savski amfiteatar sa Brodogradilištem, Beograd na vodi, Blok 65 na Novom Beogradu, Ada Huja, Mostarska petlja, Privredne zone uz obilaznicu na delu Batajnica – Dobanovci, Vojni kompleks u Surčinu.

Planom su predviđene nove privredne zone – uz Severnu tangentu i Pančevački put, železnički čvor Prokop, Obilaznica, Bubanj potok – Vinča sa novim mostom preko Dunava.

Urbanističke mere zaštite životne sredine su ugrađene u planska rešenja koja donosi novi GUP, a posebno se reguliše nova sanitarna deponija „Vinča“.

Teritorija u okviru GUP-a je podeljena u 20 prostornih celina za koje su urađeni Planovi generalne regulacije (PGR), koji se izrađuje u dva planska dokumenta koja obuhvataju celine od 1 do 19, dok je celina 20 urađena posebno.

Plan generalne regulacije za celine od 1 do 19 obuhvata centralne gradske opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Voždovac, Novi Beograd, Zemun i Surčin.

Plan za celinu 20 obuhvata građevinsko područje delova opštine Palilula na levoj obali, Zvezdaru, deo Voždovca i Grocku.

Usvojeni su i planovi generalne regulacije naselja Ripanj, građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – Grad Beogra, plan detaljne regulacije za izgradnju fekalnog koletkora KCS „Mostar-Hitna pomoć“, izmene programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2016… 

 

Mali: GUP najvažniji strateški dokument razvoja grada

Beograđani 13 godina čekaju na usvajanje Generalnog urbanističkog plana koji predstavlja najvažniji strateški dokument za razvojni plan grada, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali neprosredno pred početak današnje sednice Skupštine grada.

-Želimo da od Beograda stvorimo svetsku metropolu i zbog toga usvajamo plan koji će definisati osnovne pravce razvoja grada u narednim godinama. Na osnovu toga aktiviraćemo delove grada koji do sada nisu bili aktivni kao što je Makiško polje, leva strana Dunava, Borčanski deo pored Pupinovog mosta, Ada Huja i još neki delovi grada. Cilj nam je da GUP-om otvorimo nova radna mesta, privučemo investicije, otvorimo nove fabrike, završimo potrebne infrastrukturne projekte, spoljnu tangentu, unutrašnji magistralni prsten, metro… Drago mi je što je na Savetu za urbanizam i opozicija glasala jer svi zajedno treba da stanemo iza jasne vizije i strategije razvoja našeg grada. Na sednici očekujem i usvajanje Odluke o stipendiranju najboljih učenika srednjih škola i učenika sa invaliditetom, najboljih studenata Beogradskog univerziteta i studenata sa invaliditetom, a Grad Beograd je za ovu svrhu izdvojio 24 miliona dinara. Odmah nakon odluke Skupštine grada pokrenućemo i konkurs, što je primer odgovorne socijalne politike koja je usmerena ka onima kojima je pomoć najpotrebnija – istakao je Mali.

On je podsetio da je Makiško polje potpuno neiskorišćen deo Beograda, koji će biti namenjen za komercijalne, poslovne i stambene projekte i izrazio očekivanje da će ovaj prostor privući veliki broj investitora.

-GUP će povećati efikasnost izdavanja građevinskih dozvola, pa će investitori kada dođu jasno znati šta mogu da grade. Danas u Beogradu nije problem izdavanje građevinskih dozvola, one se relativno brzo izdaju, već je problem u nepostojanju planova detaljne i generalne regulacije – objasnio je Mali.

 

GUP osnova za razvoj Beograda i ozbiljne investicije

Generalni urbanistički plan koji danas usvajamo pokazuje pravce budućeg razvoja Beograda, stvaramo uslove za ozbiljne investicije, za novi Beograd kakav zaslužuje da bude u 21. veku, istakao je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

On se osvrnuo i na socijalnu politiku Grada Beograda rekavši da onog momenta kada se stabilizuju finansije grada uvešće se socijalna politika na realnoj osnovi, kao što je i obećano.

– Ono što danas budemo usvojili biće uplaćivano tačno na vreme, a ne kao što je to bilo u prethodnom peroiodu da se kasni sa isplatama socijalnim kategorijama stanovniptva i do 11 meseci – naglasio je Nikodijević.

On je ukazao da su se stekli i formalni uslovi za raspuštanje skupštine opština Zemun i Voždovac, čime su se stekli uslovi za raspisivanje izbora za svih 17 opština u gradu Beogradu.

Nikodijević je izrazio očekivanje da će sadašnja vladajuća koalicija potvrditi pobedu koju je ostvarila na prethodnim izborima i pozvao Beograđane da izađu na izbore i da u lokalnim parlamentima izaberu svoje predstavnike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana