Uspostavljena stalna dežurstva, nema opasnosti od novog požara Beoinfo

Objavljeno: 08.08.2021. 15:39 Izmenjeno: 08.08.2021. 15:39

Sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš rekao je da je brzom akcijom Sektora za vanredne situacije u toku noći lokalizovan požar u Vinči

Požar je goreo na površini od pet hektara a trenutno su uspostavljena stalna dežurstva i aktivnosti na gašenju manjih žarišta. Proces gašenja na deponiji trajaće i narednih dana jer će se raditi prevrtanje smeća uz pomoć teške mehanizacije. Sam požar se desio na rubu deponije tako da ne postoji opasnost od budućeg širenja požara a Grad Beograd, Sektor za vanredne situacije i Gradski zavod za javno zdravlje će i dalje pratiti situaciju na terenu – rekao je darko Glavaš.

Dr Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje istakao je da je zagađenje vazduha bilo kratkotrajno i da koncentracije nisu bile visoke.

– Koncentracija suspendovanih čestica je u padu, oblak se razblažuje a zagađenje je bilo kratkotrajno i koncentracije nisu bile posebno visoke. Koncentracija od 180 mikrograma bila je na nivou zagađenijeg zimskog dana i nije došlo do duge ekspozicije, odnosno izloženosti. Vetar koji je doneo oblak i dalje duva a požar je lokalizovan jer nema više izvora. Kada se oseti dim poželjno je zatvoriti prozore i smanjiti aktivnosti na otvorenom prostoru. Stanje vazduha može se pratiti i na našem sajtu beoeko.com, gde će građani pronaći i sve trenutne preporuke – istakao je dr Andrej Šoštarić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana