Uspešna primena Zakona o zaštiti uzbunjivača Studio B, Tanjug

Objavljeno: 21.09.2016. 12:45 Izmenjeno: 21.09.2016. 12:45

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović saopštila je danas da je u proteklih 15 meseci, otkako je počela primena Zakona o zaštiti uzbunjivača, u višim sudovima formirano 157 predmeta po tužbama u vezi sa uzbunjivanjem, od kojih je rešeno 89.

Kuburović je na konferenciji „Zakon o zaštiti uzbunjivača – godinu dana primene“ ukazala na to da je u proteklom periodu Vlada pokazala da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta.

Ona je podsetila na to da je usvojena Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije i njen prateći akcioni plan, dok je u maju 2015. godine doneta i Strategija istraga finansijskog kriminala.

Akcionim planom za Poglavlje 23, kako je navela, predviđen je niz mera i konkretnih koraka koje će Srbija preduzeti u cilju jačanja postojećih i donošenja novih mehanizama u borbi protiv kriminala i korupcije.

Prema njenim rečima, jedna od najznačajnijih mera koje je Srbija preduzela bilo je i donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača, koji ima važnu društvenu ulogu u očuvanju poštenja, pre svega državne uprave.

Kuburović je objasnila da je glavni cilj tog dokumenta pružanje adekvatne zaštite od bilo kakve vrste odmazde, kao moguće posledice njihovog ukazivanja na nezakonita postupanja.

Ona je izdvojila dva glavna razloga za donošenje ovog zakona – najhrabriji i najsavesniji građani koji prijavljuju korupciju moraju da dobiju zaštitu, dok je drugi razlog rasvetljavanje velikog broja krivičnih dela.

Kuburović je za naredni period najavila usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakonika, i donošenje novog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

Takođe, kako je dodala, biće ojačano Tužilaštvo za organizovani kriminal, ustanovljeni regionalni centri za borbu protiv korupcije u višim javnim tužilaštvima, usvojene nove metode rada policije, javnog tužilaštva i sudova, a biće donet i zakon o poreklu imovine, koji će u antikoruptivnu borbu uvesti i poresku upravu.

Direktor Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID u Srbiji Laura Palmer-Pavlović naglasila je da će uspešna primena Zakona o zaštiti uzbunjivača zavisiti od jačanja saveza između građana, institucija i medija.

Prema njenim rečima, na taj način biće stvorena mogućnost da hrabrost uzbunjivača u borbi za javni interes dovede i do stvarnih društvenih promena i svesti.

Ona je ocenila da je otvaranje Poglavlja 23 velika prilika da se resursi upotrebe za izgradnju efikasnog, prilagodljivog i delotvornog sistema borbe protiv korupcije.

Istraživanje Ministarstva pravde pokazalo je da je neophodno nastaviti obuku sudija, ali i brojnih drugih osoba, s obzirom na rasprostranjeno nepoznavanje novouvedenih prava i s njima povezanih obaveza u okviru institucija koje su odgovorne za sprovođenje pomenutog zakona.

Skup je organizovalo Ministarstvo pravde, u saradnji sa USAID Projektom za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana