Mali: Sa MMF-om nije dogovarano poskupljenje struje i gasa tanjug

Objavljeno: 01.11.2023. 10:38 Izmenjeno: 01.11.2023. 12:14

Ugled i poverenje se dobijaju samo kroz rezultate a mi smo kao Narodna banka Srbije i država to poverenje ostvarili upravo kroz rezultate, koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) razmatranjem druge revizije od 19. do 31. oktobra i prikazao, a očekujemo da 21. decembra Izvršni odbor MMF-a to i potvrdi, izjavila je guverner NBS Jorgovanka […]

Ugled i poverenje se dobijaju samo kroz rezultate a mi smo kao Narodna banka Srbije i država to poverenje ostvarili upravo kroz rezultate, koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) razmatranjem druge revizije od 19. do 31. oktobra i prikazao, a očekujemo da 21. decembra Izvršni odbor MMF-a to i potvrdi, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković. Tabaković je na konferenciji za novinara, zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim, istakla da je osnovni instrument koji je omogućio da se postigne ekonomska i finansijska stabilnost u zemlji usaglašenost monetarne i fiskalne politike i svega što predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi, između ostalog i na privlačenju direktnih stranih investicija. Prema njenim rečima, aranžman je iz finansijskog prešao u aranžman iz predostrožnosti, a na pitanje novinara koliko je do sada novca povučeno, Tabaković je rekla da je povučena milijarda i 180 miliona evra. „Bilo je predviđeno da se oko 300 miliona povuče posle druge revizije, ove o kojoj sada govorimo i čije je razmatranje završeno sa jučerašnjim danom, ali smo rekli da nam taj novac ne treba, jer imamo visoku likvidnost i visoke devizne rezerve i da nam taj novac stoji na raspolaganju, ukoliko nam bude zatrebao zbog nekih iznenadnih okolnosti“, rekla je Tabaković. Na pitanje koji je datum prelaska iz jednog u drugi tip aranžmana, guverner je rekla da se očekuje da se 21.decembra održi Izvršni odbor direktora MMF-a, gde će se i formalno usvojiti izveštaj misije koja je bila u Srbiji i to će biti datum, naravno ako se ne desi nešto nepredviđeno i odbor se tada ne sastane. Ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je aranžman uspešno završen i da su svi ciljevi ispunjeni na vreme. „Naša ekonomija je uprkos krizi stabilna i sve što je u budžetu za narednu godinu predviđeno je realno i biće ispunjeno. Tu pre svega mislim na poboljšanja životnog standarda građana kroz povećanje plata, penzija i minimalne zarade“, rekao je Mali. Naveo je da je predlog MMF-a da aranžman postaje aranžman iz predostrožnosti što je, prema njegovim rečima, i važna poruka za moguće investitore. Mali je kazao da BDP u Srbiji raste, da je rast zabeležen i u trećem kvartalu, da raste industrijska proizvodnja, kao i uslužne delatnosti. Prema njegovim rečima, plan je da rast BDP ove godine bude 2,5 odsto, sledeće godine 3,5 odsto, a Srbija će ove godine prvi put imati BDP veći od 68 milijardi evra.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojom je prethodne dve nedelje razgovarano, nije dogovarano nikakvo poskupljenje struje i gasa. „To je dobra vest za građane Srbije, da toga nema, kao što je bilo u lanjskim ciljevima za ovu godinu. Što se struje tiče, naš naglasak će biti na restrukturiranju EPS-a, ali bez ikakvih naznaka za povećanjem cene struje. Isto važi i za gas, a brine nas samo posebna taksa za tranzit gasa kroz Bugarsku. Videćemo kako ćemo prema tome da se odredimo“, rekao je Mali na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije. Kazao je da će, i pored ovogodišnjih poskupljenja struje, inflacija u oktobru biti jednocifrena. Očekuje se, kako je naveo, da će u decembru biti oko osam odsto, a sledeće godine između četiri i pet odsto, odnosno manje od rasta primanja, što znači da će plate i penzije i realno porasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana