Usluga „Predah smeštaj” omogućena i odraslim korisnicima Beoinfo

Objavljeno: 19.11.2019. 13:41 Izmenjeno: 19.11.2019. 13:41

Izmenom Pravilnika omogućeno i odraslim korisnicima sa invaliditetom, starosti od navršenih 26 do navršenih 65 godina, da koriste ovu uslugu.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je otvorenim vratima za roditelje potencijalnih korisnika usluge u objektu „Predah” Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Šekspirovoj 8.

Ovaj skup organizovao je Sekretarijat za socijalnu zaštitu povodom izmene Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite Grada Beograda kojom se omogućava kratkoročni i privremeni smeštaj kako deteta sa smetnjama u razvoju tako i odraslog i starijeg lica sa smetnjama u funkcionisanju.

Nataša Stanisavljević je istakla da Grad Beograd smatra značajnim razvijanje dnevnih usluga socijalne zaštite, jer pružaju podršku porodici i omogućavaju ostanak korisnika u porodičnom okruženju.

– Jedna od takvih usluga je i „Predah smeštaj”, a odrasli korisnici koji imaju potrebe za ovom uslugom nepravedno su bili uskraćeni. Izmenom Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite sada je omogućeno i odraslim korisnicima sa invaliditetom, starosti od navršenih 26 do navršenih 65 godina, da koriste ovu uslugu. Svrha „Predah smeštaja” je privremeni i povremeni smeštaj dece i mladih sa smetnjama u razvoju koji se obezbeđuje kao dnevni, vikend ili višednevni smeštaj. Uslugu prosečno na mesečnom nivou koristi 20 korisnika. Na ovaj način pruža se podrška detetu i odraslom korisniku, ali i njihovim porodicama u održavanju i poboljšanju kvaliteta njihovog života – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju ima mrežu od 15 dnevnih boravaka. Tri dnevna boravka za decu sa smetnjama u razvoju su renovirana i proširena (Šekspirova, Kornelije Stanković, Diljska) i otvorena su dva nova dnevna boravka u Sopotu i Ovči, čime je proširen kapacitet za pružanje usluge za skoro 100 novih korisnika, tako da sada preko 600 korisnika koristi usluge dnevnog boravka.

– Grad Beograd sa posebnom pažnjom prati i unapređuje razvoj sistema socijalne zaštite. Strategija razvoja Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju, kao i socijalne politike Grada Beograda jeste širenje mreže dnevnih boravaka, po mogućnosti da bude ravnomerno raspoređena po gradskim opštinama. O tome svedoči period koji je već za nama, period u kome smo uspeli ne samo da očuvamo i značajno revitalizujemo postojeće resurse u ovoj oblasti već i da uspostavljamo nove programe, posebno za one kojima je podrška šire društvene zajednice neophodna – kazala je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Današnji skup bio je prilika da predstavnici ove ustanove, kao i predstavnici Gradskog centra za socijalni rad pruže sve potrebne informacije koje se odnose na podnošenje zahteva za uslugu „Predah smešta”j. Istovremeno, zainteresovani su imali prilike i da obiđu objekat, kako bi se bliže upoznali sa uslovima u kojima će boraviti korisnici.

Usluga „Predah smeštaj” pruža se najduže 45 dana u toku kalendarske godine, s tim što može trajati najduže 20 dana u kontinuitetu, i to deci i mladima sa smetnjama u razvojum uzrasta od pet do navršenih 26 godina života, kao i odraslima od navršenih 26 do navršenih 65 godina života. Na uslugu imaju pravo osobe sa intelektualnim smetnjama u razvoju, višestrukim smetnjama u razvoju (uključujući autizam), kao i sa senzornim i telesnim smetnjama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Utorak
Moguća kiša

Max: 20°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana