Uskoro završetak radova na Spomen-kosturnici na ostrvu Vido Tanjug

Objavljeno: 28.09.2020. 16:25 Izmenjeno: 28.09.2020. 18:23

Spomen-kosturnica na grčkom ostrvu Vido u Jonskom moru biće uskoro kompletno dovršena, uređena i osvetljena i imaće stalnu izložbu o stradanju srpske vojske tokom i posle albanske golgote i stravičnog umiranja na Krfu i Vidu u Prvom svetskom ratu, najavio je ministar za rad Srbije Zoran Ðorđević.

Ðorđević je rekao da će mauzolej biti kompletno dovršen postavljanjem bronzanih statua srpskih vojnika na ulazu, prema originalnom projektu arhitekte Nikolaja Krasnova iz 1938. godine, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, fasada mauzoleja će biti kompletno očišćena i sređena, a urediće se i obnoviti prilazne staze.

Spomen-kosturnica, Mornarički krst i kompletan prilaz biće osvetljeni najkvalitetnijom rasvetom, koja će se kompjuterski podešavati, dodaje se u saopštenju.

Osvetljenje će biti bele boje svakodnevno, dok će biti u bojama srpske trobojke kada su srpski državni praznici, te će tako osvetljenje biti crveno kao simbol krvi kada srpska državna delegacija bude dolazila na Vido da oda počast junacima u Prvom svetskom ratu.

Prema rečima Ðorđevića, izrada i postavljanje statua i uređenje mauzoleja i prostora oko njega trebalo je da bude ove godine, ali je epidemija virusa korona to odložila za početak sledeće godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 10°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana