Uskoro Zakon o sezonskom radu u poljoprivredi Studio B, Tanjug

Objavljeno: 28.10.2016. 12:50 Izmenjeno: 29.10.2016. 12:33

Ministar Aleksandar Vulin najavio da će vrlo brzo biti usvojen Zakon o o privremenom sezonskom radu u poljoprivredi, koji će uvesti u legalne tokove oko 300.000 sezonaca.

 

„Poljoprivreda je veliki rezervoar sive ekonomije, jer su procene da u tom sektoru oko 300.000 ljudi radi neformalno. Niko nije prijavljen i država pod toga nema nijedan jedini dinar“, kazao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin dodajući da će zakon biti donet pre početka nove sezone poljoprivrednih radova.

On je novinarima u Palati Srbija, posle prve sednice Koordinacinog tela Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, rekao da će u prvom talasu biti obuhvaćeno sistemom vaučera bar 100.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, taj sistem vaučera će biti ograničen na 90 dana kako se ne bi desilo da takav rad postane praksa.

Vulin naglašava da, ukoliko bi svi ti radnici bili prijavljeni bar na mininalac država, mogla da ostvari prihod koji se meri milijardama dinara.

On je kazao da bi to bilo dobro i za poslodavce, a radnici bi imali sva prava, bili osigurani u slučaju povrede na radu i imali uplaćene doprinose.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana