Uskoro stroža provera doktorata na BU Tanjug

Objavljeno: 20.06.2018. 19:07 Izmenjeno: 20.06.2018. 19:07

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je danas Pravilnik o postupku provere originalnosti doktorskih disertacija koje se brane na Beogradskom univerzitetu, a softver za proveru podudarnosti teksta koji su imali neki od fakulteta sada će se primenjivati na nivou univerziteta.

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je danas Pravilnik o postupku provere originalnosti doktorskih disertacija koje se brane na Beogradskom univerzitetu, a softver za proveru podudarnosti teksta koji su imali neki od fakulteta sada će se primenjivati na nivou univerziteta.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević nakon sednice novinarima je rekao da je odgovarajući softver nabavljen, za sada, na dve godine, te da će se baviti proverom doktorskih disertacija na nivou BU kako bi se svi fakulteti pridržavali iste procedure.

„Kada se deponuje disertacija, pre nego što bude dostupna uvidu javnosti, ona će proći kroz softver i mentor i komisija će imati uvid u dobijenu analizu pre nego stave svoj potpis na disertaciju“, kaže Bumbaširević.

Disertacije će se deponovati u Univerzitetsku biblioteku Svetozar Marković gde će prolaziti pomenuti softver.

Senat je odlučio i da pokrene inicijativu da Univerzitet u Beogradu dobije svojstvo univerziteta od nacionalnog značaja, a rektor kaže da je to nešto što se već neko vreme priželjkuje, ali da do toga ne može doći bez izmena Zakon o visokom obrazovanju.

„Zakon o naucno-istraživačkim delatnostima ne tretira univerzitete za koja važe posebna pravila, tako da će biti neophodno da se promeni Zakon o visokom obrazovanju“, rekao je Bumbaširević.

Dekanka Filološkog fakulteta, koji je jedan od pet fakulteta koji su pokrenuli ovu inicijativu, Ljiljana Marković kaže da u godini kada Univerzitet u Beogradu obeležava 210 godina postojanja ne postoji bolji trenutak da država obeleži taj uspeh od statusa Univerziteta od nacionalnog značaja.

„Zasluge BU su neizmerne i mislim da će ovaj status dati elan i krila da se još vise razmahnemo i da ostvarimo uzlet u moderno, kvalitetno i bogato društvo koje svi želimo i kome se nadamo“, rekla je Marković i dodala da sve zemlje koje imaju razvijeno društvo i kulturu imaju univerzitet od nacionalnog značaja.

Inicijativu da Univerzitet u Beogradu dobije status univerziteta od nacionalnog značaja pokrenulo je pet fakulteta, Filološki, Pravni, Mašinski, Fakultet bezbednosti i Ekonomski fakultet, a o izmenama Zakona o visokom obrazovanju kako bi se ova inicijativa ostvarila odlučivaće Skupština Srbije.

Prorektorka za studije i upravljanje kvalitetom Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević dodala je da je na današnjoj sednici Građevinski fakultet dobio uverenje da je jedan specijalistički program prošao akreditaciju i da je proširen za 40 kandidata, dok je Medicinski fakultet dobio potvrdu o proširenju obima za studije na engleskom jeziku na kojima je kvota povećana za 30 kandidata.

Ona je dodala da svi kandidati koji imaju neku stranu diplomu, bez obzira da li su srpski državljani koji su završili školu u inostranstvu ili srpski državljani koji su završili stranu srednju školu u Srbiji, moraju da imaju sva dokumenta kao i kandidati koji su završili srpske škole.

„Svaka strana diploma mora da bude nostrifikovana kao i pre, IBM matura je popularna i ove godine, oni u avgustu dobijaju finalnu diplomu i konkurisaće u drugom upisnom roku po onoj kvoti koju je Vlada definisala“, rekla je Kovačević.

Ona je podsetila na afirmativne mere koje postoje u Srbiji, a koje se odnose na pripadnike romske nacionalne manjine i na lica sa invaliditetom.

„Migranti su apostrofirani u upustvu ministarstva prosvete, ali nisu data nikakva dodatna objašnjenja, pa smo dogovorili da se svaki fakultet obrati ministarstvu ukoliko bude problema sa upisom migranata“, navodi ona.

Na današnjoj sednici usvojen je i finansijski plan za proslavu obeležavanja 210 godina postojanja Univerziteta u Beogradu, a za proslavu je predviđeno četiri miliona dinara koji će biti potrošeni na zakup sale, promo materijal, ketering, smeštaj gostiju, kulturno umetnički program…

Članovi Senata Univerziteta doneli su i odluku o dodeli zvanja profesor emeritus za profesore Zorana Kadeburga, Dragana Mitrakovića i Dušana Tarčevića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana