Uskoro rekonstrukcija Savskog trga, za vozače napravljena alternativna saobraćajnica Studio B

Objavljeno: 09.08.2019. 11:09 Izmenjeno: 10.08.2019. 12:04

Radovi na Savskom trgu će početi u narednih sedam dana, dok su pripremni radovi uz uklanjanje bespravnih objekata već u toku, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu Televizije „Studio B”.

Vesić je najavio da će među prvim radovima biti izmeštanje crpne stanice koja će se nalaziti kod Spomen-obeležja žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. godine.

– Trg će biti kružnog oblika, saobraćaj će se kretati tokovima, a u sredini će biti pešačka zona. Počećemo i sa rekonstrukcijom fasade i krova zgrade Stare železničke stanice, koja će u budućnosti biti muzej i ispred koje će biti postavljen spomenik velikom županu Stefanu Nemanji – najavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, radovi će biti završeni do praznika Sretenje sledeće godine i sa ovim trgom Beograd će dobiti, pored Trga republike, još jedan veliki pešački trg.

– Za vozače je važno da saobraćaj neće biti potpuno zaustavljen jer će se prvo raditi kružni tokovi, da bi se po puštanju saobraćaja zatvarao centralni deo koji će biti pešačka zona. U isto vreme radimo i Bulevar Vudroa Vilsona, koji ima četiri trake i ide paralelno sa Savskom ulicom, završeno je dve trećine ove ulice, a u narednih nekoliko dana biće završena veza koji će poslužiti građanima da se automobilima prebace iz Savske ulice prema ovom bulevaru. Ova veza će pomoći da se potpuno zaobiđe Savski trg i da se od Palate pravde dođe do reke – objasnio je zamenik gradonačelnika.

On je precizirao da će do februara biti gotov Savski trg i rekonstruisana Savska ulica, kao i da će Bulevar Vurdoa Vilsona raditi u punom kapacitetu, što će stvoriti uslove da se započne sa rekonstrukcijom Ulice kneza Miloša.

 

Jutros završeno postavljanje 2.125 parking senzora

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da je jutros završeno postavljanje 2.125 parking senzora i 66 novih tabli na potezu između Bulevara kralja Aleksandra i Kliničkog centra, kao i između Ulice kneza Miloša i Bulevara oslobođenja.

On je gostujući na TV „Studio B” precizirao da su na taj način senzorima pokriveni Trg Slavija i Beogradska ulica i dodao da je u poslednje tri godine postavljeno ukupno 1.500 senzora, od čega je 2016. godine 850, a 2017. godine 650, tako da je sada ukupno 3.625 senzora i 126 tabli.

– To znači da građani prilikom ulaska u određenu ulicu, već na početku ulice mogu da vide koliko u njoj ima praznih parking mesta, što skraćuje vreme traženja parking mesta. U centru grada zonirano je oko 25.000 parking mesta, a to znači da smo sada već prošli 10 procenata i da na taj način idemo dobrim putem da sva parking mesta budu obeležena. Tako će građani na jednostavan način moći da dođu do mesta za parkiranje, s obzirom na to da se u centru grada zbog toga nekada kruži i oko 20 minuta – izjavio je Vesić, dodavši da se na taj način troši gorivo i ispuštaju štetni gasovi.

Zamenik gradonačelnika je posebno naglasio da je novi sistem važan kada su u pitanju parking mesta za osobe sa invliditetom.

– Osobe sa invaliditetom će dobijati svoju kutiju koja će im stajati u automobilu i kada dođu na parking mesto koje je rezervisano za njih, doći će do preklapanja signala. Međutim, kada bilo ko drugi želi da parkira na to mesto, istog časa čovek koji naplaćuje parking dobija poruku da se neko parkirao na mesto za osobe sa invaliditetom i stiže „pauk” da ga skloni. Na taj način čuvamo mesta za osobe sa invaliditetom kojima su zaista i namenjena – izjavio je Vesić.

On je istakao da je ovo zaista velika stvar jer predstavlja deo pametnog grada, gde građani dobijaju nove usluge i imaju komfor koji do sada nisu imali.

– Reakcije su zaista bile fantastične jer ljudi nisu verovali da je to moguće u Beogradu. Oakav sistem nema puno evropskih gradova, a sada se pokazalo da mi možemo da budemo puno bolji od njih. Novi parking senzori će biti u fazi testiranja 20 dana, jer u ovom trenutnku je potrebno četiri sekunde da se signal javi do servera, ali do 1. septembra će biti u punoj funkciji – zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana