Uskoro će se znati može li se razmnožavati povrće u svemiru Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 07. 07. 2016. 08:56:47

Leto 2016. godine rezervisano je za lansiranje-projekta tri učenika poljoprivrednog smera škole Edit Štajn iz nemačkog Ravenzburga za Međunarodnu svemirsku stanicu.

 

Tri učenika- Marija Koh, Rafael Šiling i Dejvid Geraj žele da otkriju da li kalemi biljaka puštaju koren pri nultoj gravitaciji i kako se koren ponaša tokom vremena.Ključno pitanje za je da li je vegetativno razmnožavanje povrća u svemiru moguće kako bi se napravila sveža hrana za svemirske misije bez nošenja ogromnih zaliha semena.

„Ovo je možda najneverovatniji eksperiment na terenu koji ćemo moj tim i ja ikada sprovesti,“ kaže dr Sebastijan Rorer sa odseka za Biologiju ranih fungicida iz segmenta za Zaštitu bilja kompanije BASF. „Sa nestrpljenjem iščekujemo lansiranje i zanimaju nas rezultati.“

Sve do danas eksperimenti koji su se sprovodili u nultoj gravitaciji fokusirali su se na ponašanje rasta korena tokom klijanja iz semena. Međutim, za razliku od semena, kalemi nemaju korenov sistem. Studenti žele da istraže da li i na koji način kalemi razvijaju koren, izdanak i list bez uticaja gravitacije. Istovremeno će se sprovoditi i eksperiment za proveru na Zemlji, naravno, pod uticajem gravitacije. Ukoliko se kalemi mogu iskoristiti za vegetativno razmnožavanje pod uticajem nulte gravitacije, bio bi to značajan napredak u pokušajima da se na dugoročnim svemirskim letovima, poput onog na Mars, obezbedi hrana koja se uzgaja u svemiru.

Eksperiment će biti sporveden u laboratorijama Kenedi Spejs centra na Floridi. Kada se nađu u svemiru, postoji velika šansa da će se zbog razlike u temperaturi i vlažnosti vazduha kalemi zaraziti bakterijama ili gljivicama. Ovo je prvi školski projekat iz Nemačke koji je uvršten u Obrazovni program NASA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Sreda
Moguća kiša

Max: 17°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana