Uručena rešenja za isplatu pomoći roditeljima koji su u ovoj godini dobili drugo dete   Beoinfo

Objavljeno: 05.02.2020. 14:55 Izmenjeno: 05.02.2020. 14:55

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević  je u prostorijama Sekretarijata uručila rešenja za isplatu novčane pomoći Grada Beograda roditeljima koji su u 2020. godini dobili drugo dete.

Foto: Beoinfo

Nataša Stanisavljević je podsetila na to da je 1. januara stupila na snagu Odluka o izmenama i dopunama Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda. Ovom odlukom utvrđeno je da svaka žena od 2020. godine za drugorođeno dete dobije dodatnih 10.000 dinara od Grada Beograda.

– Ukupna naknada, sa ovom novčanom pomoći, iznosi 20.000 dinara, a ako je porodilja socijalno ugrožena, dobija dodatnih 25.000 dinara. Do sada su urađena 204 rešenja za drugo dete i isplaćeno je 4.995.000 dinara. Grad Beograd kontinuirano sprovodi odgovornu socijalnu politiku radi podsticanja rađanja, kao i podrške roditeljima i porodiljama – istakla je sekretarka Stanisavljević.

Prema njenim rečima, u prethodne tri godine naknada za porodilje povećavana je godišnje, a sva socijalna davanja isplaćuju se na vreme.

– Glavni preduslov za povećanje nataliteta jeste stvaranje društvene atmosfere u kojoj će žene osećati da imaju punu podršku sistema, što se navedenim merama i pokazuje. Danas se sva socijalna davanja isplaćuju bez dana kašnjenja. Nastojimo da svake godine obezbedimo sve bolje finansijske uslove, kako bi uvođenjem novih prava omogućili veće iznose novčanih davanja za buduće mame – navela je Nataša Stanisavljević.

U Beogradu se godišnje rodi od 18.000 do 20.000 beba, rekla je sekretarka i dodala da je u 2020. godini budžet Sekretarijata sa 35,6 miliona dinara povećan na 47 miliona dinara.

Kako je pojasnila, porodilje u Beogradu imaju pravo na: jednokratno novčano davanje koje ostvaruje svaka porodilja, u iznosu od 10.000 dinara, jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji u iznosu od 25.000 dinara, jednokratno novčano davanje porodilji za prvorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara, jednokratno novčano davanje porodilji za drugo dete u iznosu od 10.000 dinara, kao i za trećerođeno dete u iznosu od 30.000 dinara. Osim toga, porodilje mogu ostvariti i pravo na novčano davanje porodilji za blizance, u iznosu od 25.000 dinara po detetu, odnosno ukupno 50.000 dinara. Sva socijalna davanja Grada Beograda dopunjuju se davanjima Republike Srbije.

Danijela Kovač je nakon preuzimanja rešenja rekla da joj ova pomoć mnogo znači, te da će je koristiti za sredstva za higijenu bebe, kao i sve ono što im je neophodno za novorođenče.

4 Responses to “Uručena rešenja za isplatu pomoći roditeljima koji su u ovoj godini dobili drugo dete  ”

 1. Bojana Drobnjaković каже:

  Poštovani,
  Da li pravo na jednokratnu novčanu pomoć (roditeljski dodatak) u iznosu od 100.000 dinara ostvaruje svaka majka na teritoriji opštine Beograd za prvorođeno dete, bez obzira na visinu mesečnih prihoda ? Nije nigde spomenuto u prethodnom tekstu.

  Unapred se nadam što skorijem odgovoru sa Vaše strane.

  Srdačan pozdrav,
  Bojana Drobnjaković.

  • Jana каже:

   Da svaka majka za prvo dete dobija jednokratnu isplatu +pausal i sve zavisi od grada do grada dobija jednu isplatu sto se tice Bg-a tu se dobije 10000

 2. Sonja каже:

  Da li se za jednokratnu pomoć sami prijavljuje o ili se to elektronski završava po rođenju deteta?
  Unapred hvala

 3. Borka каже:

  Kolika je jednokratna pomoc od grada za cetvrto dete

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana