Uručena nova oprema Sektoru za vanredne situacije

Objavljeno: 23.02.2016. 15:23 Izmenjeno: 23.02.2016. 15:23

Sektoru za vanredne situacije MUP-a je predata spasilačka oprema vredna 85.000 dolara, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da će sa novom opremom moći efikasnije da obavljaju posao i da je Srbija spremnija za vanredne situacije.

Specijalizovana oprema za spasavanje nabavljena je u okviru projekta unapređenja spremnosti za vanredne situacije, koji partnerski sprovode UNDP i Vlada Srbije sredstvima Vlade Japana, u ukupnom iznosu od 3,6 miliona dolara.

„Što se tiče Sektora za vanredne situacije, opreme i obučenosti ljudi, rekao bih da smo danas spremniji nego ranije. Imamo više vatrogasnih vozila, to i dalje nije onoliko koliko bismo želeli, opreme i dosta je uloženo u obuku. Najbolja investicija je u prevenciju“, poručio je Stefanović.

Ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara rekao je da se nada da će dodelom opreme kapaciteti za upravljanje vanrednim situacijama u 12 opština biti poboljšani i da će u slučaju neke buduće prirodne nepogode biti prikladno iskorišćena, kako bi se osigurala bezbednost građana.

Podsećajući da se Japan prošle godine suočio sa poplavama, sličnim Srbiji, da je pre pet godina doživeo veliki zemljotres i cunami, ambasador je kazao da je ta zemlja svesna važnosti prevencije od prirodnih katastrofa i najavio da će na leto Japan donirati još takve opreme.

Stefanović se zahvalio Vladi Japana i UNDP na pomoći u protekle dve godine, navodeći da je ta pomoć namenjena lokalnim samoupravama, obuci ljudi, izgradnji nasipa i svega što je bilo porušeno u poplavama, ali i za opremu Sektora za vanredne situacije.

Ministar je izneo i podatak da je u prethodnih godinu dana MUP u smislu vatrogasno spasilačkih jedinica imao oko 30.000 intervencija, gde je evakuisano preko 2.000 ljudi.

„Sa novom opremom i zaštitom ocekujem da će oni moći još efikasnije da obavljaju posao, da će biti bolje zaštićeni i da će njihovi životi biti bolje zaštićeni“, rekao je Stefanović, dodajući da ta pomoć mnogo znači MUP-u Srbije.

„Moramo se setiti da nas jedan evro ili dinar uložen u prevenciju štiti kao sedam evra uloženih kasnije u otklanjanje štete. Ovo je pametno ulaganje i ova 3,5 miliona ćemo iskoristiti na mudar i pametan nacin, na način da zaštitimo sve građane“, poručio je Stefanović.

Stalna koordinatorka UNDP u Srbiji Irena Vojačkova Solorano rekla je da ta organizacija želi da spasioci budu sigurni i da se nada da će im dodeljena oprema koristiti na više načina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana