Uporedo sa dezinfekcijom, Zavod za biocide počinje i deratizaciju Beoinfo

Objavljeno: 10.04.2020. 12:05 Izmenjeno: 10.04.2020. 12:05

Dezinfekcija u Beogradu funcioniše po planu i vrši se na više nivoa, rekao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je gostujući na Tv Hepi rekao je da su ruske jedinice, koje veoma efikasno dezinfikuje površine, prvo u Beogradu  tretirale Ginekološko- akušerkosku kliniku „Narodni front”, gde je dosta ljudi zaraženo i u izolaciji.

–To je bolnica od vitalnog značaja i ona mora da radi, tako da je to mesto bilo prioritet kada je u pitanju Beograd. Rusi su dezinfikovali i druge gradove i tamo gde je najviše izražena pandemija –rekao je on i dodao da je to samo jedan nivo dezinfekcije koji se sprovodi.

Govoreći o organizaciji vršenja dezinfekcije u Beogradu, predsednik Gradske skupštine je istakao da prvi i osnovni zadatak vrši komunalno preduzeće „Gradska čistoća”, koje tretira međublokovske površine, ulice i mesta na kojima se kreću građani.

–Pored ovog osnovnog stepena, drugi nivo dezinfekcije vrši Zavod za biocide, koji je zadužen za tretiranje pre svega zdravstvenih ustanova, kao i ustanova socijalne zaštite i tamo gde je veći broj obolelih ljudi, čak 60 hiljada kvadrata dnevno dezinfikuju – rekao je Nikodijević.

Kako je naveo, u gradu su na 28 lokacija postavljeni kanisteri u kojima se nalazi natrijum-hipohlorid koji je postavljen za građane, za dezinfekciju stanova, ulaza u zgradu.

–Grad Beograd je sa „Gradskom čistoćom” postavio cisterne gde svako može da donese svoj manji kanister i uzme dezinfekciono sredstvo koliko mu je potrebno i sa njim da tretira i privatni dom, ulaz u zgradu, spratove zgrada i slično. Građani se mogu informisati preko sajta Grada gde je spisak svih lokacija u opštinama gde se cisterne nalaze. Takođe, još jedan nivo dezinfekcije koji je organizovan u Gradu vrši i „Gradsko stambeno” koji održava zgrade. Oni u okviru redovnog programa, vrše i dezinfekciju i čišćenje zgrada. Teško je da se sve postigne odjednom, ali u roku od 10 do 15 dana sve zgrade će biti istretirane. U međuvrmenu, građani mogu da samo uzmu sredstvo i tretiraju svoje zgrade – poručio je on.

Nikodijević je istakao da Zavod za biocide vrši pored dezinfekcije i  deratizaciju po zgradama, kako bi se sprečilo širenje drugih bolesti i množenje glodara.

–Prva opština koja je na spisku za tretiranje je opština Čukarica, a zatim prelaze na druge opštine. Biće potrebo da se sve završi oko mesec dana, ali najvažnije je da će sve biti izvršeno po planu – naveo je on.

Nikodijević je dodao da prodavnice za vikend neće raditi i da su jutros bile otvorene za penzionere, a drugi građani mogu da obave kupovinu do 15 časova.

On se osvrnuo na dostavu zaštitne opreme koju obezbeđuje država i naglasio da je obezbeđena zaštitna oprema za radnike Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji konstantno rade na dezinfekciji i koji su uz zdravstvene radnike na prvoj liniji, jer ulaze u žarišta virusa.

Nikodijević je pojasnio da je zaštitna oprema sa odelima, vezirima i rukavicama u Beogradu najviše potrebna njima i da je obezbeđena dovoljna količina.

–Imamo dovoljno opreme,  a država je uspela da nabavi veliki broj zaštitnih odela, tako da će ih biti i za celu Srbiju. Smatram da smo se dobro snašli i bolje u odnosu na razvijenije i bogatije zemlje pre svega zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ima komunikaciju sa najvažnijim liderima sveta – zaključio je predsednik Skupštine Grada Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana