UNS o naslovnoj strani lista „Danas“ Tanjug

Objavljeno: 02.05.2020. 13:51 Izmenjeno: 02.05.2020. 13:51

Zbog naslovne strane dnevnog lista „Danas“ na kojoj je objavljen tekst „Srbija je ovih dana komforni Aušvic“ Savez jevrejskih opština Srbije izrazio je duboko razočaranje, ali glavni urednik lista Dragoljub Petrović kaže da bi poređenje vanrednog stanja sa Aušvicom bilo neumesno da je to izjavio političar, a ne „običan i hrabar“ čovek, saopštio je UNS.

Na naslovnoj strani Danasa je u utorak, 28. aprila osvanuo tekst pod naslovom „Srbija je ovih dana komforni Aušvic“, što je izjavio bivši fudbaler i trener Ivan Golac koji je, upoređujući mere izolacije, na koje gleda sa „gnušanjem i neodobravanjem“, rekao da mu „Srbija ovih dana izgleda kao komforni Aušvic“, navodi Udruženje novinara Srbije (UNS) u tekstu na svom sajtu.

„Ko je taj i s kojim pravom uskraćuje kretanje bilo kome? To je gebelsovsko-mengelovsko-himlerovska bolest da ti padne napamet da zatvoriš slobodne ljude, a tu nema leka“, rekao je Golac, prenosi UNS.

Savez jevrejskih opština Srbije, reagujući na tekst na naslovnoj strani „Danasa“ 29. aprila uveče, kako se navodi, poslao je saopštenje UNS-u u kojem se kaže, navodi UNS, da je jevrejska zajednica „duboko razočarana“ i apeluje da se u vremenu krize, javne ličnosti i mediji uzdrže od neumesnih poređenja trenutne situacije u Srbiji sa Aušvicom, najstrašnijim licem svetske istorije.

U saopštenju, koje je potpisao predsednik tog saveza Robert Sabadoš, navodi se da razumeju da u žaru političke borbe ljudi ponekad koriste neprimerene reči i povišen ton, ali da nikako ne mogu da shvate da list, koji sebe opisuje kao glas liberalne Srbije, na naslovnoj strani mere koje Srbija sprovodi protiv virusa korona poredi sa Aušvicom, prenosi UNS na sajtu.

Glavni i odgovorni urednik lista „Danas“ Dragoljub Petrović za UNS kaže da „ne razume“ to saopštenje, zato što se u njemu navodi da su to objavili „u žaru političke borbe“, a da se redakcija lista „Danas“ i autor izjave Ivan Golac, ne bave politikom i da „ne mogu nešto da čine u žaru političke borbe“.

„Jasno je da je gospodin Golac to rekao figurativno, kao što je Aca Lukas figurativno hteo da baci Kesića i Ivanovića kroz prozor. Međutim, meni nije jasno zašto Savez jevrejskih opština u žaru političke borbe čita novine tri dana unazad i pravovremeno reaguje na naslovne strane od utorka već u četvrtak“, rekao je za UNS Petrović.

Ističe, da je Golac to rekao „kao običan i hrabar čovek“ koji je u „starosnom karantinu“, a ne kao političar.

„Neumesno poređenje bi bilo da je to rekao neki političar i tada sigurno tako nešto ne bi bilo na naslovnoj strani “Danasa“. Uređivačka politika našeg lista je već 23 godine duboko antifašistčka i to zna svako ko nas redovno čita, pa nikome ta naslovna strana nije smetala sem Savezu jevrejskih opština, sa tri dana zakašnjenja. Zaista čudno!”, kaže Petrović, preneo je UNS.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović za UNS kaže da „ne želi da se meša“ u uređivačku politiku tog lista, ali da je to „neprimeren“ naslov koji „apsolutno ne odgovara istini i da je to van razuma“.

„Uredniku “Danasa“ ne priliči naslov koji apsolutno ne odgovora istini, pogotovo u vanrednom stanju. To je nedopustivo. Breme odgovornosti poneće svi kod svojih čitalaca“, kaže Gajović.

Ističe da „nije fer i korektno“ pogotovo jer predsednik Srbije i predsednica Vlade čini sve kako bi mogli da izađemo iz vanrednog stanja zbog virusa korona, naveo je UNS.

One Response to “UNS o naslovnoj strani lista „Danas“”

  1. Momo каже:

    Ovaj što je izjavio veći je političar, nego što mislite… Zašto tako nešto nije izjavio Dule Savić, Džajić, Štimac, Ivana Španović…. To izjavljuju oni koji su protiv Srba, napretka Srbije,… Koji hoće da Srbija ponovo puzi i pati…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana