Unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom Beoinfo

Objavljeno: 03.12.2019. 13:09 Izmenjeno: 03.12.2019. 13:09

Budžet grada Beograda u 2020. godini, kada je u pitanju socijalna zaštita, veći za 140 miliona dinara, što znači više izdvojenih sredstava za projekte i udruženja osoba sa invaliditetom.

foto Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović, prisustvovali su u Starom dvoru konfenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Vesić je rekao da Grad Beograd vodi aktivnu politiku zaštite i unapređenja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, te da obezebeđuje uslove za njihovu integraciju u širu društvenu zajednicu. Zalažemo se za grad bez barijera, a naš san je da zajedničkim radom trajno poboljšamo status osoba sa invaliditetom i olakšamo njihovo svakodnevno funkcionisanje u Beogradu, poručio je Vesić.

– Afirmacija invalidske zaštite i zadovoljenje opštih i specifičnih potreba osoba sa invaliditetom, prioritetan je zadatak naše socijalne politike. Zalažemo se za potpuno i jednako učešće osoba sa invaliditetom u svim sferama društva, kao i kreiranje društva pristupačnog za sve. Koliko brinemo o osobama sa invaliditetom govori i činjenica da u ovom trenutku imamo 420 ličnih pratilaca i 65 personalnih asistenata. U prethodne tri i po godine kroz program „Beograd bez barijera” postavili smo oko 300 rampi i 12 rukohvata, što omogućava da se osobe sa invaliditetom laške i samostalnije kreću – istakao je Vesić.

On je najavio da će Grad Beograd i u 2020. godini nastaviti sa odgovornom socijalnom politikom, te da su obezbeđena sredstva za postavljanje ramppi za osobe sa invalididtetom, na onim mestima gde postoji potreba. Potrebno je, dodao je Vesić, da se preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu podnese zahtev i u „najkraćem roku će biti urađen projekat i postavljena rampa”.

– Smatra se da svaki deseti Beograđanin i svaki deseti građanin Srbije ima neku vrstu invaliditeta. Veoma je važno da se društvo odgvorno odnosi prema njima i srećan sam što se to poslednjih godina i događa. To nije dovoljno, ali ako svakog dana, meseca ili godine uradimo neki dodatni napor, doći ćemo u situaciju da svi članovi našeg društva budu ravnopravni. Zrelost jednog društva ogleda se u tome kako se odnosi prema najmlađima, najstarijima, ženama i osobama sa drugačijim potrebama. Naše društvo je na putu da postane zrelo. Neiskreno bi bilo kazati da smo kao društvo uradili sve da se osobe sa invaliditetom osećaju da su jednaki članovi društva. Nismo učinili sve, nešto se možda moglo uraditi sa malo više dobre volje, za neke je potrebno više novca, ali ovaj dan treba da bude dan kada svi treba da razmislimo da li smo još nešto mogli uraditi – naglasio je Vesić.

Na konferenciji je predstavljen „Bonton u svakodnevnoj komunikaciji sa osobama sa invaliditetom” koji je realizovan u okviru projekta „Grad jednakih mogućnosti”, a uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu. Snimljena je pesma i spot „Mi možemo sve”.

– Bonton i video spot imaju za cilj podizanje svesti i promociju različitosti koja je suštinski važna kako za osobe sa invaliditetom, tako i za društvo u celini. Sekretarka i ja smo razgovarali i Bonton ćemo prilagoditi za novine i objavićemo ga u beogradskom izdanju svih novina u decembru. Odštampaćemo ga u 15 ili 20.000 primeraka, kako bismo ga podelili đacima u osnovnim i srednjim školama, a u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – kazao je Vesić.

On je podsetio da su Ujedinjene nacije današnji datum proglasile Međunarodnim danom osoba sa invalididitetom i naveo da bi to trebao da bude jedini dan u godini kada se priča o njihovim pravima.

– O tome treba da pričamo svaki dan, a ovo je dan kada treba da sumiramo rezultate. Siguran sam da Beograd ima čime da se pohvali, ali ne želim da govorim da smo uradili sve što je potrebno. Ima još mnogo toga što kao Republika i čitavo društvo treba da uradimo kako bi osobe sa invaliditetom bile prihvaćene i tretirane kao i svi članovi našeg društva – naglasio je Vesić.

On je sekretarki Nataši Stanisavljević zahvalio, kako je rekao, na ogromnom doprinosu u radu Sekretarijata. Kako je dodao, „ona je ta koja insistira da se obezbede nova prava i bori se za osobe sa invaliditetom. Ona je pravi predstavnik koji se na pravi način bori za njihova prava”.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila je da je danas dan kada se pažnja javnosti skreće na probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ali ne i jedini dan kada se bavimo njihovim problemima i kada ih zajedno rešavamo.

– Tokom cele godine posvećeni smo rešavanju problema i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i iniciranju novih usluga i prava. Naša je obaveza, dužnost i odgovornost da kreiramo društvo i grad koji je pristupačan svim građanima – rekla je Nataša Stanisavljević, koja je istakla da spot, koji je ovom prilikom prikazan, na najlepši način prikazuje Beograd u svim svojim različitostima, ali i sve što se radi kako bi se srušile barijere i predrasude.

Ona je dodala da su arhitektonske barijere jedan od glavnih problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.

–  Osnovni uslov da oni ostvare svoja prava, bilo da je reč o socijalnoj, zdravstvenoj zaštiti ili obrazovnom sistemu, jeste da izađu iz kuće, uđu u javni prevoz i krenu dalje. Grad Beograd je dosta toga uradio za ovih pet godina – 500 zvučnih semafora, 11,5 kilometara taktilnih staza za slepe osobe, a sada se svaki novi trg ili raskrsnica radi sa spuštenim trotoarima, taktilnim stazama i zvučnom semaforizacijom – rekla je Stanisavljević.

Ona je posebno naglasila da je Budžet grada Beograda u 2020. godini, kada je u pitanju socijalna zaštita, veći za 140 miliona dinara, što znači više izdvojenih sredstava za projekte i udruženja osoba sa invaliditetom.

– Za poslednjih pet godina za više od 30 odsto povećali smo davanja udruženjima osoba sa invaliditetom. Time pokazujemo da smo socijalno odgovoran grad, odgovorni smo prema svim kategorijama društva kojima je pomoć potrebna. Udruženja su naša produžena ruka socijalne zaštite i zajedno dolazimo do svakog našeg sugrađanina. Zato će u sledećoj godini biti još novih prava kao što je pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju, povećanje broja ličnih pratioca i personalnih asistenata – najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, koja je podetila da se sve vrste davanja i pomoći realizuju bez dana zakašnjenja.

Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije zahvalila je Gradu Beogradu jer na ovaj način šalje poruku da zaista podržava sve procese unapređenja života osoba sa invaliditetom.

– Spot koji ste videli deo je projekta „Beograd grad jednakih mogućnosti” koji je Nacionalna organizacija realizovala uz finansijsku podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu. Spot, pre svega, promoviše različitosti i pokazuje da zaista možemo sve ako nam se pruže iste mogućnosti – rekla je Jovanovićeva i dodala da je slika autorke Dejane Bačko koja je nastala u spotu, poklonjena Gradu Bogradu.

Jovanka Ivanović je naglasila da se u spotu na simboličan način prikazuju sva dostignuća Grada Beograda gde se vide ljudi sa različitim vrstoma invaliditeta, ali i pokazuje da smo svi isti i da imamo iste mogućnosti da živimo u našem gradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana