Unaprediti postojeće mere zaštite od nasilja nad ženama tanjug

Objavljeno: 18.05.2022. 13:29 Izmenjeno: 18.05.2022. 13:29

Poverenik je uputio i incijative za izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija koja se odnosi na uvođenje obaveznog obaveštavanja žrtve o tome da se osuđeni otpušta sa izdržavanja kazne, kao i za izmenu Krivičnog zakonika u cilju njegovog usklađivanja sa Istambulskom konvencijom.

Podrška ženama žrtvama nasilja mora biti prioritet čitavog društva, a reakcija nadležnih organa na prijavljeno nasilje efikasnija, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja podseća da iz godine u godinu femicid postaje sve izraženiji problem, sa kojim je suočena i Srbija.

Navodi da je od početka godine do sredine maja, prema navodima iz medija i podacima civilnog društva, ubijeno 13 žena, što, kaže, potvrđuje da je problem nasilja nad ženama i dalje veoma prisutan.

Ukazuje da češćim prijavljivanjem nasilja žene pokazuju da su osnažene, uprkos čvrstim stegama patrijarhata.

Zbog toga poručuje da podrška žrtvama mora biti prioritet čitavog društva, ali i da reakcija nadležnih organa na prijavljeno nasilje mora biti efikasnija.

Poverenica upozorava da su nedavni slučajevi femicida pokazali da je među žrtvama bilo i žena koje su nasilje prethodno prijavljivale, kao i slučajeva ponovljenog nasilja, na šta je Poverenik posebno ukazao Republičkom javnom tužilaštvu i Ministarstvu pravde.

„Bez obzira na ostvarene pomake u sistemu zaštite od nasilja, neophodno je kontinuirano unapređenje ljudskih kapaciteta njihova stalna edukacija i međusobna koordinacija, bolja procena rizika ali i pronalaženje novih metoda u rešavanju problema rodno zasnovanog nasilja“, kaže Poverenica.

Dodaje da praksa primenjena u nekim državama može biti od koristi naročito u pogledu korišćenja savremenih tehnologija, te zaključuje da je važno da državni organi odlučnije pokažu rešenost da adekvatno odgovore i na ovakav vid nasilja i da javnost informišu o preduzetim merama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 30°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana