Unapređenja energetske efikasnosti sedam beogradskih javnih preduzeća

Objavljeno: 10.03.2016. 08:58 Izmenjeno: 10.03.2016. 08:58

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević predstavio je u Starom dvoru projekat unapređenja energetske efikasnosti za sedam beogradskih javnih preduzeća „LEEN“, koji će se realizovati uz podršku Vlade Srbije i predstavnika SR Nemačke.

Strateški partneri na realizaciji projekta su Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd, Energetski inovacioni centar „Teslijanum“ i nemačka kompanija „Leen Gmbh“, koja je obezbedila 51 odsto sredstava za njegovu primenu. 

Milosavljević je, pozdravljajući visoku delegaciju iz Nemačke, istakao da je u Srbiji sinonim za tu zemlju profesionalizam, tačnost, preciznost, disciplina, kvalitetan rad, efikasno poslovanje i dobra organizacija.

– Ovaj projekat je dobra prilika da kroz saradnju i preuzimanje dobre prakse, kao i razmenu iskustava omogućimo dodatno unapređenje poslovanja sedam javnih preduzeća iz Beograda, a koja su izabrana da budu u ovom pilot-projektu – naveo je Milosavljević.

On je podsetio da efikasnost polako postaje sinonim i u Srbiji, s obzirom na to da je nova gradska vlast za samo dve godine od javnih gubitaša uspela da napravi preduzeća koja ostvaruju dobit. Tačnije, od minusa od dve milijarde dinara sada javna gradska preduzeća ostvaruju prihod od dve milijarde dinara, naglasio je pomoćnik gradonačelnika.

– Na tome se nećemo zaustaviti, a ovaj projekat energetske efikasnosti je upravo primer kako možemo ići dalje. Uvođenje energetske efikasnosti, čiji je nedostatak identifikovan u ovih sedam preduzeća jeste u cilju daljeg unapređenja poslovanja, jer zatečena situacija u Srbiji i Beogradu pokazuje da su mnogi privredni objekti građeni po principima energetske ne efikasnosti – ukazao je Milosavljević.

On je dodao da je cilj da ta preduzeća imaju minimalne troškove a maksimalne rezultate, a upravo uštede u oblasti energetike jesu na liniji smanjenja ukupnih troškova. Takođe je izrazio nadu da će ovaj projekat pospešiti dalju privrednu saradnju na relaciji Srbije i Nemačke, budući da je ova godina kod nas proglašena za godinu preduzetništva malih i srednjih preduzeća.

Direktor Baden Vitenberg kancelarije u Briselu i visoki funkcioner Ministarstva spoljnih poslova istoimenog nemačkog regiona Johanes Jung rekao je da su dosadašnja iskustva u saradnji sa Srbijom i radnicima koji dolaze odavde više nego pozitivna.

On je istakao da Vlada Baden Vitenberga sprovodi niz inovativnih projekata koji su povezani sa nemačkom vladom na saveznom niovou, kao i sa Evropskom unijom preko kancelarija u Briselu.

– Ovo je dobar projekat koji predviđa dobra tehnološka rešenja u povećanju energetske efikasnosti za više od 30 objekata, koji će građanima Beograda omogućiti kvalitetniju uslugu – ukazao je Jung.

Direktorka Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije „Beograd“ Snežana Radinović takođe je izrazila zadovoljstvo da se ovakav projekat u godini preduzetništva u Srbiji sporovodi sa zemljom koja je poznata po preduzetničkom duhu.

Ona je naglasila da današnji skup i zvanično predstavlja početak realizacije ovog projekta koji će uključiti javna preduzeća: „Beogradska arena“, SCR „Tašmajdan“, „Sava centar“, „Beogradski sajam“, „Pionirski grad“, „Beogradske elektrane“ i SROC „Vračar“. Reč je, kako je navela, o preduzećima koja su izabrana od grada kao veliki potrošači električne i druge energije.

Ona je podsetila da je projekat uvršten na listu prioritetnih nacionalnih projekata Republike Srbije, što znači da su Evropska komisija, Vlada Srbije i Ministarstvo energetike prepoznali njegovu realizaciju od visokog značaja.

Mere će, prema njenim rečima, biti definisane do septembra 2016. godine, kada će se krenuti u drugu fazu projekta, koji će biti finansiran preko IPA i EBRD-a, kao i drugih međunarodnih izvora finansiranja u vrednosti od 11 miliona evra.

Osnovni ciljevi projekta „LEEN“ (learning energy efficiency networks) jesu znatna ušteda u potrošnji energenata, smanjenje operativnih troškova poslovanja preduzeća, usaglašavanje sa evropskim standardima u oblasti energetike i pozitivan uticaj na očuvanje životne sredine.​

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana