UN pozvala Moskvu i Kijev da spreče ratne zločine tanjug

Objavljeno: 22.04.2022. 12:36 Izmenjeno: 22.04.2022. 12:36

Bačelet je naglasila da veruje da će broj žrtava biti mnogo veći.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je  Moskvu i Kijev da narede svojim borcima da poštuju međunarodno pravo „zbog sve većeg broja dokaza o ratnim zločinima u Ukrajini“.

„Ruske oružane snage su neselektivno granatirale i bombardovale naseljena područja, ubijajući civile i uništavajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, tj. preduzimale radnje koje bi mogle predstavljati ratne zločine“, a posmatrači UN u Ukrajini su dokumentovali i da su ukrajinske snage na istoku ove zemlje neselektivno upotrebljavale oružje uzrokujući civilne žrtve#“, saopšteno je iz kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava (OHĆR) Mišel Bačelet.

U saopštenju OHĆR-a, prenosi Rojters, navodi se da su od 24. februara do 20. aprila posmatrači u Ukrajini potvrdili 5.264 civilne žrtve – 2.345 ubijenih i 2.919 povređenih.

Od tog broja, 92,3 odsto žrtava je zabeleženo na teritoriji pod kontrolom ukrajinske vlade, a oko 7,7 odsto u oblastima Donjecka i Luganska pod kontrolom ruskih oružanih snaga i oružanih grupa koje su im saveznici, kaže se u saopštenju, navodi Rojters.

Bačelet je naglasila da veruje da će broj žrtava biti mnogo veći, jer još nije tačno utvrđeno koliko je nastradalih u oblastima u kojima se vode intenzivne borbe i da se mora obezbediti očuvanje dokaza i pristojan tretman posmrtnih ostataka nastradalih, kao i psihološka i druga pomoć žrtvama i njihovim rođacima, prenela je britanska agencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana