Umro Šimon Peres Beta

Objavljeno: 28.09.2016. 08:55 Izmenjeno: 28.09.2016. 16:19

Bivši predsednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je prošle noći u 94. godini, dve nedelje nakon što je pretrpeo veliki moždani udar, javio je rano jutros izraelski list Harec.

Peres je bio jedan od poslednjih preživelih osnivača modernog Izraela. Rodjen je u Poljskoj kao Šimon Perski 1923. godine, a uselio se u mandatnu Palestinu sa svojom porodicom 11 godina kasnije.

Odrastao je u Tel Avivu i pohadjao srednju poljoprivrednu školu, a u jednom kibucu je radio kao farmer i pastir. Dok je bio u SAD studirao je u Njujorku i na Harvardu.

Bio je i premijer i predsednik Izraela i lider izraelske Laburističke partije. On je prvi Izraelac koji je bio predsednik vlade i šef države.

Tokom sedam decenija duge političke karijere bio je na gotovo svim značajnim pozicijama u vladi i igrao ključnu ulogu u istoriji zemlje i kao borac i mirotvorac, podseća Njujork tajms.

Član Kneset -izraelskog parlamenta bio je od 1959. godine dok 2007. nije postao predsednik. Ministar za apsorpciju imigranata i razvoj okupiranih teritorija postao je 1969.

Godine 1993, dok je bio šef diplomatije, pomagao je u pregovorima o miru sa liderom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaserom Arafatom. Naredne godine je za taj sporazum dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno s Arafatom i tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom.

Pre stvaranja Izraela služio je u cionističkoj, vojnoj organizaciji Hagana, pod rukovodstvom Davida Ben – Guriona koji je ubrzo postao njegov politički mentor. Peres je kasnije radio za Ben Guriona, prvog izraelskog premijera i dao važan doprinos razvoju izraelske vojne moći, uključujući nuklearni program.

Bio je potom u mnogim vladama ministar odbrane i ministar spoljnih poslova, izmedju ostalog. Kada mu je istekao sedmogodišnji predsednički mandat 2014. godine i dalje je bio aktivan u Centru za mir koji nosi njegovo ime i zalaže se za koegzistenciju Jevreja i Arapa.

Do kraja života Peres je ostao uticajna ličnost i u Izraelu i u inostranstvu.

Njegovi memoari Bitka za mir objavljeni su 1995.godine.

Peres je primljen u bolnicu 13. septembra i stanje mu je od početka bilo ozbiljno ali stabilno dok se juče nije jako pogoršalo. On je je početkom godine dva puta bio u bolnici zbog srčanih tegoba.

Umro je okružen članovima svoje porodice.

 

Saučešće premijera Vučića povodom smrti Peresa

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Vlade Države Izrael Benjaminu Netanjahuu povodom smrti bivšeg predsednika i premijera Države Izrael Šimona Peresa, za koga kaže da je bio jedan od najistaknutijih i najpoštovanijih lidera Države Izrael.

„Veoma me je ožalostila vest o smrti Šimona Peresa, jednog od najistaknutijih i najpoštovanijih lidera Države Izrael, kroz čiji život i rad se odražava veliki deo istorije Vaše zemlje. Neizbrisiv trag je ostavio u celom svetu – slavljen kao dobitnik Nobelove nagrade za mir sa novom vizijom Bliskog istoka, ali pre svega svojim racionalnim, pristojnim i mirotvornim stavom u politici i životu“, navodi se u telegramu srpskog premijera i dodaje:

„Izuzetno sam počastvovan što mi je ukazao priliku da razgovaramo u njegovom Centru za mir i da mnogo naučim od njega, kao preteče najsavremenijih trendova u obrazovanju. Njegova ideja o učenju uz rad i radu uz učenje za mene je vodilja kako da nove generacije u mojoj zemlji izrastu u što uspešnije ljude“.

U ime Vlade Srbije i svoje ime, porodici Šimona Peresa, vama lično i vladi Države Izrael, izražavam najdublje saučešće, navodi se u telegramu premijera Vučića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana