Umetnička kolonija Ečka od 7. do 31. decembra u Zrenjaninu Tanjug

Objavljeno: 30.11.2020. 13:48 Izmenjeno: 30.11.2020. 13:48

”Umetnička kolonija Ečka – Slika 2020” u 65. sazivu biće realizovana u Savremenj galeriji Zrenjanin od 7. do 31. decembra, najavili su organizatori.

Pozvani umetnici za ovaj projekat su Marko Crnobrnja, Ivana Smiljanić, Maja Rakočević-Cvijanov, Milica Dukić i Adrien Ujhazi, dok je selektor i kustos izložbe Sunčica Lambić-Fenjčev.

Spomenuti kreativci se izražavaju različitim poetikama i u raznolikim medijima, sa dosta raznovrsnih tema.

Kako su naglasili organizatori, nakon dužih razmišl?anja i nedoumica, jer se situacija, na celoj planeti dramatično menjala iz dana u dan, odlučeno je da je najbezbedniji način održavanja ovogodišnje kolonije u formi jednodnevnog izleta, na otvorenom.

Taj jedan dan je pružio mogućnost da se ti pozvani umetnici upoznaju, razgovaraju, razmišljaju o onome što bi mogli da realizuju za izložbu i ono što bi kasnije, nakon ovog projekta, ušlo u zbirku Savremene galerije Zrenjanin.

Tako je ovih petoro umetnika u taj izlet i svoje radove utisnulo delić onoga što se aktuelno dešava u stvarnom svetu sa onim skoro nadrealnim u okviru jednodnevnog izleta, koliko je bilo trajanje Umetničke kolonije Ečka.

Svojim umetničkim delima, svaki od učesnika ovogodišnje kolonije, dao je, iz svog ugla, lično gledište na ovaj susret, fragmente, koji će tako sklopljeni u jednu celinu, na izložbi dati sliku ovogodišnjeg 65. saziva Umetničke kolonije Ečka, što ilustruje današnje društvo u uslovima pandemije.

Marko Crnobrnja iz Obrenovca, diplomirao je vajarstvo na FLU u Beogradu kod profesora Mrđana Bajića, a od 2017. radi na FPU u prestonici kao umetnički saradnik.

Samostalne i kolektivne izložbe je počeo da realizuje od pre 20 godina u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u okviru stalne postavke Pedagoškog muzeja u Beogradu, u kolekcijama Muzeja Zepter, Galerije RIMA u Kragujevcu i Beogradu, Narodnih muzeja u Kraljevu, Vranju i Smederevu.

Ivana Smiljanić je vizuelna umetnica iz Beograda, koja se bavi performansom, inače diplomac na FLU u Beogradu.

Njeni radovi su u kolekciji Telenora i Oktobarskog salona, a imala je brojne izložbe i performanse u zeml?i i inostranstvu.

Umetnica Maja Rakočević Cvijanov iz Subotice je diplomirala i magistrirala vajarstvo na FLU u Beogradu, član ULUS-a, osnivač i predsednik udruženja Maja art.

Radovi joj se nalaze u kolekcijama Kulturnog centra Beograd, Moderne galerije Likovni susret Subotica, galeriji Stadtpark, Krems na Dunavu, Austrija.

Učesnica Adrien Ujhazi iz Novog Sada diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, aktivno učestvuje na izložbama, projektima i likovnim kolonijama.

Adrien svoje stvaralaštvo usmerava ka ispitivanju čoveka i same prirode, iz oblasti ekološke umetnosti i Bio art-a u formi različitih vizuelnih medija kao što su slika, crtež, video, instalacija.

Poslednja u Koloniji je Milica Dukić iz Kraljeva, diplomac takođe sa Akademiji umetnosti u Novom Sadu na osnovnim i master studijama slikarstva, dodatno i na master studijama crtanja.

Ostvarila je 13 samostalnih izložbi i učestvovala je na više od 60 grupnih umetničkih projekata u zemlji i inostranstvu, gde je boravila kao umetnica na rezidenciji u Švajcarskoj i Grčkoj.

U skorašnjoj praksi kombinuje fotografiju ili zamrznute scene iz filmova sa vezom.

Savremena Galerija Zrenjanin se nalazi na adresi Trg slobode 7, a 65. saziv Umetničke kolonije Ečka podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja i Grada Zrenjanina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana