Ukidanje radne nedelje u trgovini za bolji položaj radnika Tanjug

Objavljeno: 11.01.2020. 11:44 Izmenjeno: 11.01.2020. 11:44

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je odluku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da formira radnu grupu, koja će razmotriti sve aspekte eventualne zabrane rada nedeljom u trgovinskim objektima.

Janković kaže da je dobro što je reakcija na njenu inicijativu bila izuzetno brza, podsećajući da je inicijativu za dopunu Zakona o trgovini uputila sredinom decembra prošle godine.

U inicijativi se pored ostalog navodi da bi se kroz precizno definisanje izuzetaka, moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom.

„Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza“, navodi Janković u saopštenju.

Dodaje da je uvođenje nedelje kao radnog dana i u oblastima koje nisu od egzistencijalnog značaja posledica ubrzanog načina života i promena koje su se desile u poslednjoj dekadi 20. veka, a koje su gotovo neopaženo postale sastavni deo našeg života.

Podseća i da je u sektoru trgovine zaposleno je 200.000 radnika, od čega su preko 70 odsto žene.

Poverenica veruje da će radna grupa, u koju će biti uključeni svi relevantni akteri, prihvatiti inicijativu čiji cilj je unapređenje pre svega položaja zaposlenih u trgovini, ali i unapređenje ravnopravnosti svih građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana