Ugovori o dodeli pomoći za 54 porodice izbeglica i interno raseljenih lica Beoinfo

Objavljeno: 18.08.2021. 12:37 Izmenjeno: 18.08.2021. 12:37

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević potpisala je ugovore sa 54 izabrana korisnika za dodelu pomoći u građevinskom materijalu, kao i dodatne pomoći u materijalu za otkupljene seoske kuće, nakon čega će biti isporučen izabranim korisnicima u roku od tri meseca od potpisivanja ugovora

Ona je istakla da je pomoć namenska, bespovratna i dodeljuje se za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata.

– Pomoć se dodeljuje radi poboljšanja uslova stanovanja porodičnih domaćinstava korisnika koji imaju prebivalište/boravište na teritoriji grada najmanje godinu dana pre objave javnog poziva. Vrednost paketa građevinskog materijala i stolarije po porodičnom domaćinstvu iznosi do 550.000,00 dinara i namenjen je za 26 porodica koje u svojini imaju objekte za stanovanje, ali im je ovakva vrsta pomoći potrebna radi poboljšanja uslova stanovanja – rekla je Stanisavljevićeva za Beoinfo.

Ona je naglasila da je 28 porodica dobilo građevinski materijal u vrednosti od 200.000,00 dinara, i to za adaptaciju seoskih domaćinstava.

– Reč je o domaćinstvima koja su u prethodnom periodu kupili uz pomoć Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Komesarijata za izbeglice i migracije – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da je u prošloj godini Sekretarijat za socijalnu zaštitu realizovao pet javnih poziva u okviru kojih je zbrinuo 32 porodice izbeglica i 37 porodica interno raseljenih lica, odnosno oko 200 lica, i to putem dodele paketa građevinskog materijala i otkupa seoskih kuća sa okućnicom.

– Grad u saradnji sa relevantnim republičkim i međunarodnim institucijama kontinuirano sprovodi programe za stambeno zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih porodica dok su u raseljeništvu. Nastojimo da svakoj izbeglici koja nam se obrati, a koja nema rešeno stambeno pitanje, pružimo neophodnu pomoć, zaštitu i trajno stambeno rešenje. Želimo da na najbolji način rešavamo probleme u vezi sa stambenim zbrinjavanjem i integracijom. Grad Beograd je u periodu od 2014. do 2020. godine stambeno zbrinuo 1.410 porodica izbeglica i 297 interno raseljenih porodica dok su u raseljeništvu i to putem dodele paketa građevinskog materijala, otkupa seoskih kuća sa okućnicom, dodele montažnih kuća, kao i dodele stambenih jedinica u zakup sa mogućnošću otkupa, što znači da je više od 5.000 lica dobilo svoj krov nad glavom – rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Na teritoriji grada Beograda ostalo je još oko 2.500 porodica izbeglica koje nisu rešile stambeno pitanje, što predstavlja 40 odsto svih potreba u Republici Srbiji, i oko 3.500 porodica interno raseljenih lica u raseljeništvu koje nemaju rešeno stambeno pitanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana