Ugovor za kredit EBRD-a od 85 miliona evra za autoput NIŠ-PR Tanjug

Objavljeno: 25.11.2020. 17:18 Izmenjeno: 26.11.2020. 20:52

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je  ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje autoputa Niš – Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC /bs

Početak radova se očekuje već polovinom naredne godine, rekao je Mali nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da gradnja prve deonice Autoputa mira, od Niša do Pločnika, kreće sa početkom građevinske sezone iduće godine.

Hargitai je najavila da će prvi tender za izbor izvođača biti objavljen u decembru, kao i da bi radovi trebalo da počnu do polovine 2021. godine.

Kredit od 85 miliona evra je odboren za finansiranje izgradnje prve deonice od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometara.

Drugi ugovor za implementaciju projekta izgradnje autoputa potpisali su ministar građevinarstva Momirović, direkor Koridora Srbije Aleksandar Antić i Hargitai.

Mali je istakao da su danas potpisana dva važna sporazuma koji predstavlaju korak napred u realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta.

„Potpisana su danas dva sporazuma, od kojih se jedan odnosi na implementaciju projekta, a drugi na završetak cele strukture finansiranja tog projekta“, rekao je Mali.

Ministar finansija kaže da je vrednost projekta izgradnje prve deonice 225 miliona evra.

Zahvalio je EBRD-u što je danas obezbeđeno preostalih 85 miliona evra u finansijskoj konstrukciji.

Za prvu deonici od Niša do Pločnika već je obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana, naveo je Mali.

Ističe da je to veoma važan projekat, pošto je deo vašingtonskog sporazuma, kao i da će taj autoput doprineti razvoju regiona, kao i bržem protoku robe i ljudi, ali bezbednosti saobraćaja.

„To će unaprediti ekonomsku povezanost i razvoj celog regiona“, istakao je Mali.

Naveo je da se taj projekat potpuno uklapa u program Srbija 2025 u koji će biti uloženo više od 14 milijardi evra u narednih pet godina samo u infrastrukturne projekte.

„Već naredne godine imaćemo u budžetu rekordni budžet za kapitalne investicije, preko 330 milijardi dinara, to jest 5,5 odsto našeg BDP-a“, naglasio je ministar.

Mali je zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi dokumentacije za realizaciju projekta, a naročito instituciji EBRD koja, kaže, uvek pruži Srbiji podršku.

Naveo je da je u prethodnih pet godina u Srbiji izgrađeno više od 350 km novih autoputeva.

Deo tzv. Autoputa mira kroz Srbiju, Niš – Merdare, biće duga 77 kilometara.

Koridor 10 i novi autoput će se povezati kod Niša i omogućiti izlazak Srbije na albanske luke na Jadranskom moru i bolje povezati 500.000 ljudi.

Dužina budućeg autoputa Niš – Drač je 383 kilometara.

Autoput Niš – Merdare – Priština je deo osnovne indikativne transportne mreže EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 15°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 21°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana