Učenici vojnih srednjih škola – šampioni u streljaštvu Tanjug

Objavljeno: 27.02.2022. 11:51 Izmenjeno: 27.02.2022. 11:51

Školska dostignuća ovo troje mladih uveliko su propraćena vrhunskim rezultatima u sportu u kojem se cene smirenost, vrhunska koncentracija i preciznost. Ipak, oni skromno poručuju da je prekretnicu, koja ih je vodila ka šampionskim postoljima, predstavljao izbor srednje škole.

foto Tanjug

 

Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola, osim vrhunskog obrazovanja, svojim učenicima pružaju i brojne mogućnosti da afirmišu svoje talente.

Zahvaljujući izboru srednje škole, Helena Miščević, Uroš Vukojević i Luka Milošević otkrili su svoj talenat u streljaštvu koji im je već doneo zapažene uspehe na takmičenjima u juniorskoj konkurenciji, između ostalog i na nedavno održanom Prvenstvu Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Svojim vršnjacima poručuju da su Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola pravi izbor za sve koji znaju svoj put i ne plaše se izazova.

Pre nego što sam upisao Srednju stručnu vojnu školu trenirao sam košarku i imao ozbiljnu podršku trenera jer sam bio dobar u tom sportu. Saznao sam da vojne škole pružaju svojim učenicima mogućnost da se, osim u profesionalnom i stručnom smislu, razvijaju i u pravcu sporta. To me je privuklo da upišem ovu školu, kao i činjenica da ću po završetku imati siguran posaom poručuje učenik četvrtog razreda 49. klase Srednje stručne vojne škole Uroš Vukojević.

Zajedno sa svojim školskim drugovima Uroš je postigao brojne medalje u košarci, odbojci, fudbalu, stonom tenisu, veslanju, a onda je, na trećoj godini školovanja u Srednjoj stručnoj vojnoj školi, otkrio streljaštvo.

U to vreme, u okviru internata Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, otvorena je vazdušna streljana, najmodernija u našoj zemlji. Čuo sam da postoji sekcija streljaštva, došao na nekoliko treninga i otkrio da imam talenat za ovaj sport, ističe Uroš.

Slična je priča i učenice 46. klase Vojne gimnazije Helene Milošević.

Streljaštvom sam počela da se bavim u trećem razredu gimnazije. Otvaranjem vazdušne streljane dobili smo odlične uslove za trening, a imamo i vrhunske trenere među kojima su reprezentativci Srbije, mnogostruki šampioni i olimpijci, objašnjava Helena.

Ova mlada i uspešna devojka, koja se u kategoriji juniorki može pohvaliti srebrom sa Državnog prvenstva malokalibarskim pištoljem, ekipnim zlatom na Prvenstvu Srbije malokalibarskim pištoljem u kategoriji juniorki i seniorki, u budućnosti vidi sebe kao kadeta Vojne akademije, a kasnije i pripadnika Vojske Srbije.

Od malena me je privlačio vojni poziv i dopadao mi se odvažan stav koji imaju pripadnici naše vojske. Zato sam želela da upišem Vojnu gimnaziju. Nakon četiri godine provedene u toj školi, mogu da kažem da je svaki trenutak bio dragocen, jer vojne škole svoje učenike pripremaju za život. Mislim da smo u odnosu na učenike civilnih škola mnogo ozbiljniji i da je iskustvo koje smo stekli odvajanjem od roditelja već u 14-15 godini, a koje stičemo živeći u internatu, neprocenjivo. Ono što se kod nas u Vojnoj gimnaziji najviše ceni je prijateljstvo. Svi smo složni, zajedno prolazimo kroz iste situacije, dobro se razumemo i gradimo drugarstvo koje će trajati za ceo život. Naravno, spremamo se i za upis u Vojnu akademiju, sa osmehom otkriva Helena.

Nastavku sportskih uspeha nada se i Luka Milošević, učenik drugog razreda 51. klase Srednje stručne vojne škole, koji je i zvanično proglašen za najuspešnijeg mladog sportistu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za 2021. godinu.

Za nešto više od godinu dana Luka je u streljaštvu osvojio 35 individualnih i sedam ekipnih medalja. Sa Prvenstva Srbije za juniore u Smederevu doneo je srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, a zajedno sa drugovima Vladimirom Ćurčinom i Urošem Vukojevićem osvojio je ekipno zlato.

Iako je trenirao fudbal i vaterpolo, Luka danas kaže da je sve to bilo rekreativno u odnosu na streljaštvo, koje ga je obuzelo od prvog trenutka kada se u Srednjoj stručnoj školi oprobao u njemu.

Ova škola ima širok spektar mogućnosti. Možete da se oprobate u skoro svemu. Ja sam izabrao streljaštvo, ali tu su i atletika, borilačke veštine, orijentiring, skijanje, plivanje, fudbal, košarka, veslanje, šah. Oduvek sam voleo vojni poziv i iz moje porodice u vojsci su radili i rade deda, otac i brat. Želeo sam da krenem njihovim stopama. Iz toga se izrodilo interesovanje prema oružju koje me je, na neki način, dovelo i do streljaštva, objašnjava Luka.

Baš kao što mu je teško da među osvojenim odličjima izdvoji neko kao najdraže, Luka dodaje i da mu je teško da odluči šta mu „bolje leži“ – vazdušno ili malokalibarsko naoružanje.

Ipak, sa sigurnošću kaže da dobre rezultate postiže zahvaljujući treninzima koji su odlično organizovani, uslovima u vazdušnoj streljani i trenerskoj podršci.

Luka, Helena i Uroš treniraju četiri puta nedeljno.

Kažu da ih treninzi ne remete u učenju, jer su dobro uklopljeni sa njihovim nastavnim programima. Dodatno ističu da njihovom uspehu doprinose odlični uslovi i mogućnost da rade sa sportistima na koje se ugledaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 3°C

-

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana