Učenici se za takmičenja pripremaju ceo život tanjug

Objavljeno: 29.09.2022. 10:38 Izmenjeno: 29.09.2022. 10:38

Intenzivne pripreme su bile u prethodnih mesec dana, ali učenici se informatikom bave od kad se školuju, možda i pre toga, rekla je Katić.

Učenici Matematičke gimnazije na Evropske juniorskoj informatičke olimpijade koja je održana od 19. do 25. septembra Srbiji su doneli dve bronzane medalje i tri pohvale.

“Evropska juniorska informatičke olimpijada je relativno novo takmičenje koje se ove godine održalo šesti put. Žao nam je što, pošto je domaćin Ukrajina, učenici nisi mogli da otputuju na takmičenje, ali su ga radili online iz Beograda. To je veliki uspeh za Srbiju, pogotovo na novom takmičenju, na kojem nemamo prethodno iskustvo, tim je to značajnije za nas”, rekla je za Tanjug direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić.

Ona je kazala, da se najbolji učenici te gimnazija, koji ostvaruju medalje na najprestižnijim takmičenjima širom sveta, za to pripremaju ceo život.

Intenzivne pripreme su bile u prethodnih mesec dana, ali učenici se informatikom bave od kad se školuju, možda i pre toga, rekla je Katić.

“Organizator takmičenja za našu zemlju, koje se održalo na Matematičkom fakultetu, bilo je Društvo matematičara Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Bronzane medalje osvojili su Vojin Mitrović i Jovan Kulezić, dok je učenika osvojilo jpohvale. To su Vojislav Andrić, Stefan Šebez i Iva Živković. Učesnici su bili učenici prvog i drugog razreda Matematičke gimnazije“, rekla je Katić.

Ona je rekla da se nada da će oni jednog dana biti predstavnici Srbije na velikoj olimpijadi za seniore koje je najprestižnije takmičenje za seniore na celom svetu.

“Osvojio sam bronzanu medalju na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi. Ovo je potvrda mog rada i znači da sam se dobro pripremio, a to mi je bio i cilj. Zadovoljan sam, zadaci su bili prilično teški, za šest godina takmičenja, najtrži do sada. Sledeće takmičenje na koje idem je Međunarodna juniorska naučna olimpijada u Kolumbiji u decembru”, rekao je za Tanjug učenik Matematičke gimnazije Jovan Kulezić.

Učenik Stefan Šebez kaže da se od šestog razreda osnovne škole priprema za takmičenje iz programiranja, dodajući da je bilo neverovatno videti taj pokazatelj rada da se sve isplatilo.

“Trenutno sam učenica prvog razreda Matematičke gimnazije. Do ovog takmičenja nisam učestvovala ni na jednom međunarodnoj olimpijadi, ali mi predstoji učešće na Evropskoj devojačkoj informatičkoj olimpijadi koja se održava u Antaliji, kao i Međunarodna juniorska naučna olimpijada u Kolumbiji u decembru”, rekla je Iva Živković, učenica Matematičke gimnazije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana