Ubijeno 20 žena, potrebna koordinacija i registar nasilnika

Objavljeno: 05.08.2022. 13:19 Izmenjeno: 05.08.2022. 13:19

Mihajlović je pozdravila inicijativu ministarke pravde Maje Popović i poverenice za ravnopravnost Brankice Janković da se izmeni Zakon o krivičnim sankcijama.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je neophodna jača koordinacija nadležnih institucija, kao i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika kako bi borba protiv nasilja nad ženama bila efikasnija.

Ona je navela da je od početka godine 20 žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju u Srbiji, odnosno da je više od 350 žena ubijeno u poslednjih 12 godina, navodi se u saopštenju.

“Država je donela sve važne zakone, strategije i akcione planove u ovoj oblasti i žene su danas ohrabrenije da nasilnike prijave. Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem. To su strašni podaci. Ono što je neophodno je jača koordinacija, da se utvrdi da li je bilo propusta u radu, ali i više rada u prevenciji nasilja. I to je odgovornost svih nas – države i društva u celini“, rekla je ona.

Podsetila je da je Koordinacino telo tražilo i hitno formiranje jedinstvenog registra nasilnika koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama, kako bi se efikasnije pratila primena zakonskog i strateškog okvira.

“Važno je da se propiše obaveza nadležnih organa da, po službenoj dužnosti u slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, obaveste žrtvu o puštanju iz zatvora“, rekla je ona.

Istakla je značaj i inicijativa ka boljoj koordinaciji i radu nadležnih institucija i ustanova radi sprečavanja nasilja u porodici i zaštite od nasilja u porodici.

„Mi smo inicirali i izmene Krivičnog zakonika i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, po kojima rani i dečji brakovi moraju da se tretiraju kao oblik trgovine ljudima i nasilja u porodici. Sve dok ijedna žena trpi nasilje ili je žrtva porodičnog i partnerskog nasilja, naš posao nije završen”, poručila je ona.

Dodala je da umesto žena žrtava nasilja i više od 400 dece koji su u poslednjih 10 godina zbog toga ostala siročad treba da dođemo u situaciju da se broje nasilnici koji su propisno kažnjeni za zločine koje su počinili.

„Da nam se ne ponovi da nasilnik izađe iz zatvora i ubije ženu. Ali i da više radimo na prevenciji, na edukaciji mladih da prepoznaju šta je sve nasilje, na edukaciji društva da nasilje nije privatna stvar, da ne okrećemo glavu i da smo dužni da odreagujemo ako znamo da nasilje postoji”, zaključila je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana